Τσάβες: Θα ανατρέψουμε όποια κυβέρνηση ορκιστεί μετά το πραξικόπημα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έθεσε το στρατό της χώρας σε επιφυλακή ύστερα από το πραξικόπημα στην Ονδούρα και προειδοποίησε ότι θα απαντήσει μέσω του στρατού του σε περίπτωση που o πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ονδούρα, απαχθεί ή σκοτωθεί καθώς κι ότι θα ανατρέψει όποια κυβέρνηση ορκιστεί μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου.
«Σε περίπτωση που η στρατιωτική χούντα πειράξει τον Βενεζουελάνο πρέσβη ή εισβάλει στην πρεσβεία της Βενεζουέλας θα απαντήσουμε με το στρατό» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Τσάβες δήλωσε επίσης ότι στρατιώτες απήγαγαν τον Κουβανό πρέσβη ενώ ξυλοκόπησαν τον πρέσβη της Βενεζουέλας.
Ο Τσάβες κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιορισθούν σε διακηρύξεις. «Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα...δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων» και διαβεβαίωσε ότι η Βενεζουέλα, ο λαός της και οι ένοπλες δυνάμεις της είναι αλληλέγγυες προς την Ονδούρα.
«Αρκετά... αυτό το πραξικόπημα πρέπει να αποτύχει», δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για την Αμερική και του κεντρο-αμερικανικού μπλοκ που συνήλθε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Νικαράγουας......
«Νόμιμος πρόεδρος της Ονδούρας είναι ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.
Αυτό που συνέβη στην Ονδούρα είναι μια «πράξη απελπισίας» της ολιγαρχίας και της ηγεσίας του στρατού, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Απαντώντας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι προειδοποίησε τον Τσάβες να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ονδούρας, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο, ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό του πραξικοπήματος λέγοντας ότι «ένα πραξικόπημα γίνεται με αιματοχυσία, εδώ δεν χύθηκε σταγόνα αίμα».
Σαρανταοκτάωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 μ.μ. τοπική ώρα κήρυξε εχθές ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που διορίσθηκε από τους πραξικοπηματίες ως πρόεδρος της Ονδούρας, μετά την ανατροπή του προέδρου, Μανουέλ Σελάγια.
Ο στρατός δεν διέπραξε «πραξικόπημα», δήλωσε ο Μιτσελέτι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Σελάγια «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».
Στο μεταξύ, πυροβολισμοί ακούστηκαν αργά χθες το βράδυ έξω από το προεδρικό μέγαρο στη πρωτεύουσα της Ονδούρας, όπου έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται εκατοντάδες υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μανουέλ Σελάγια, είχαν προηγουμένως στήσει οδοφράγματα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα.
Να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια και να γίνουν πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μούν, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι η Γενική Συνέλευση του οργανισμού θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την πολιτική κατάσταση στην Ονδούρα.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Νικαραγουανός Μιγκέλ ντ' Εσκότο, «καταδίκασε σθεναρά και κατηγορηματικά την εγκληματική δράση του στρατού της Δημοκρατίας της Ονδούρας που παραβίασε τη συνταγματική τάξη πραγματοποιώντας πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια», καλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πάρει θέση για το θέμα. Συγκεκριμένα δήλωσε «Για να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία, είναι απολύτως απαραίτητο ο Πρόεδρος Ομπάμα να καταδικάσει το πραξικόπημα».
Ως τον μόνο συνταγματικό πρόεδρο της Ονδούρας, αναγνωρίζει η κυβέρνηση Ομπάμα τον ανατραπέντα πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, δήλωσε χθες ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχους ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Ομάδα του Ρίο, η οποία αποτελείται από 23 χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο, το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ονδούρα.