Αποχή ψήφισαν στην Ευρώπη

Με την αποχή να πρωταγωνιστεί, ολοκληρώνονται στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. οι ευρωεκλογές για την ανάδειξη 736 εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κανένα επίσημο αποτέλεσμα (προκαταρκτικό, μερικό, τοπικό ή ποσοστό συμμετοχής) δεν επιτρέπεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος της ψηφοφορίας σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ στις 23:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή.
Περίπου 375.000.000 εκλογείς από 27 χώρες της ΕΕ καλούνται να εκλέξουν 736 εκπροσώπους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο για θητεία πέντε ετών. Η προηγούμενη Ευρωβουλή αποτελείτο από 783 βουλευτές.

Γερμανία

Εκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, και σύμφωνα με τα exit polls το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και το «αδελφό» του κόμμα της Βαυαρίας, συγκεντρώνουν το 38,5% όταν το 2004 είχαν συγκεντρώσει το 44,5%. Μικρότερη πτώση καταγράφεται και για τους Σοσιαλδημοκράτες, που αποτελούσαν τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ μέχρι το 2005, στο 21% από 21,5%. Η χώρα εκλέγει 99 αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο.
Αυστρία
«Νικητής» αναδείχθηκε το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, αλλά και ο ανεξάρτητος Χάνς Πέτερ Μάρτιν που αύξησε την ........

δύναμη του στο 1/3. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα exit polls, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει 9,6% σε σχέση με το 2004 και περιορίζεται στο 23,7% , το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στο 29,7%, έναντι 32,7%, η «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν» βελτίωσε το ποσοστό της από το 14% στο 18%.

Στο 13,4%, το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων ενώ στο 9,5% από το 12,9%, περιορίζεται η δύναμη των Πρασίνων και 4,6% συγκεντρώνει το δεύτερο ακροδεξιό κόμμα «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» του εκλιπόντα Γιόρκ Χάιντερ. Για «πολύ βαριά ήττα» έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ.

Γαλλία

Θρίαμβος για τον Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα exit polls, το Λαϊκό Κίνημα του Γάλλου προέδρου, συγκεντρώνει το 28,4% των ψήφων, ενώ το αντίπαλο σοσιαλιστικό κόμμα εξασφαλίζει το 17%. Μεγάλη εκπληξη οι Οικολόγοι, οι οποίοι αναδεικνύονται σε tρίτη δύναμη με ποσοστό 15%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού.

Το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές στη Γαλλία ήταν περίπου το ίδιο με αυτό του 2004- 33,18% έναντι 33,24% πριν πέντε χρόνια- στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό της αποχής αναμένεται το ίδιο υψηλό όπως πριν πέντε χρόνια όταν έφτασε το 57,2%. Περίπου 44 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 72 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού τρεις υπουργοί είναι υποψήφιοι: Μισέλ Μπαρνιέ (Γεωργίας), Ρασίντα Ντατί (Δικαιοσύνης) και Μπρις Ορτεφέ (Εργασίας).

Σλοβενία

Καθαρό προβάδισμα στην αντιπολίτευση της Σλοβενίας και την αποστολή δύο με τριών ευρωβουλευτών δίνουν τα exit poll, την ώρα που «νικητής» αναδεικνύεται και η αποχή, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ της τάξης του 25%..

Το SDS, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 26.5 ως 31.6% της ψήφου ενώ οι σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον τωρινό πρωθυπουργό Μπορίς Παχόρ εξασφαλίζουν από 18.2 ως 21.5%

Από μια έδρα φαίνεται να καταλαμβάνουν το συντηρητικό κόμμα Νέα Σλοβενία (NSI), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LDS) και το φιλελεύθερο κόμμα Ζάρες.,

Ουγγαρία

Συντριπτική νίκη της δεξιάς αντιπολίτευσης με το 67% των ψήφων, όπως και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. «Άλμα» στο 8% για την άκρα δεξιά, την ώρα που το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα συγκεντρώνει το 19%.

Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής, που μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε σχέση με το 2004, φτάνοντας το 35%.

Λουξεμβούργο

Τα πρώτα αποτελέσματα στο Λουξεμβούργο δείχνουν ότι ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανανεώσει την εντολή του ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 39% έναντι 19% του συνασπισμού των Σοσιαλιστών. Σημειώνεται πως οι πολίτες στη χώρα ψήφισαν ταυτόχρονα και για το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Εσθονία - Λιθουανία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε και στις δύο χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Η προσέλευση στη Λιθουανία αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των χωρών της Βαλτικής, με τους ψηφοφόρους να έχουν κουραστεί, καθώς μία προεδρική εκλογική εκστρατεία, τερματίστηκε μόλις στις 17 Μαΐου.

Ισπανία

Η προσέλευση στις κάλπες στην ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές που ξεκίνησε την Κυριακή στην Ισπανία αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, να κυμανθεί γύρω στο 40%, που θα είναι η μικρότερη μέχρι σήμερα για ευρωεκλογές.Οι εκλογές θεωρούνται ως μια δοκιμασία για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Βουλγαρία

Νίκη για το Συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης του δημοφιλούς δημάρχου της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τα exit polls, στα οποία «κερδίζει» 25,5%. Αντίθετα ο κυβερνητικός συνασπισμός, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό κόμμα, του πρωθυπουργού συγκεντρώνει 19,7%.

Μάλτα

Τουλάχιστον το 79% των πολιτών ψήφισαν στις ευρωεκλογές στη Μάλτα, όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται χαμηλό για τη Μάλτα, που συνήθως επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές. Συγκεκριμένα, ήταν κατά 3% χαμηλότερο από εκείνο στις ευρωεκλογές του 2004, αλλά η Μάλτα μπορεί και πάλι να αναδειχθεί από τις πιο ενθουσιώδεις χώρες - μέλη της ΕΕ ως προς την προσέλευση στις κάλπες.

Νικητής των ευρωεκλογών στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του, Τζόζεφ Μούσκατ, εμφανίζεται να είναι το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ ο γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος, Πολ Μποργκ Ολίβιερ, παραδέχθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει περί το 57% των ψήφων και οι Εθνικιστές ποσοστό 40%.

Ιταλία

Οι Ιταλοί επαναλαμβάνουν την Κυριακή την ψηφοφορία στις ευρωεκλογές, μετά τη χαμηλή σαββατιάτικη προσέλευση, όταν προσήλθε στις κάλπες μόλις το 17% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Οι Ιταλοί εκλέγουν 72 ευρωβουλευτές, αλλά θα ψηφίσουν επίσης και για την εκλογή χιλιάδων υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Φλωρεντία, η Μπολόνια, η Πάδοβα και το Μπέργκαμο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την προσέλευσή του στις κάλπες, σε σχολείο του Μιλάνου δήλωσε ότι « η Ιταλία θα είναι το νούμερο ένα στην Ευρώπη σε ότι αφορά την συμμετοχή στην ψήφο, θα εξασφαλίσουμε το υψηλότερο ποσοστό». Στις 7 ώρα Ιταλίας (8 ώρα Ελλάδος) είχε ψηφίσει περί το 53% των εχόντων δικαίωμα ψήφου.

Ρουμανία

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν τις περισσότερες έδρες έναντι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σύμφωνα με τα exit polls. Μόλις στιο 14,95% έφτανε η συμμετοχή στις 16:00, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, απηύθυνε και νέα έκκληση για προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Πορτογαλία

Στο 26,82% έφτασε το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27,2%. Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν τους 22 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο από 13 ψηφοδέλτια, δύο λιγότερο σε σχέση με το 2004. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες θα διατηρήσει το προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά το ποσοστό του δεν θα φτάσει το 44,5% των προηγούμενων Ευρωεκλογών.


«Βιάστηκαν» να ψηφίσουν πριν την Κυριακή

Στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Τσεχία η ψηφοφορία ήδη έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ στη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Λετονία και την Κύπρο το Σάββατο, ημέρα που επίσης άρχισαν να ψηφίζουν οι Ιταλοί. Η Ολλανδία μάλιστα ανακοίνωσε «προσωρινά και μη πλήρη αποτελέσματα» επί του 92,1% των καταμετρημένων ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν.
ΕΤ