Η Τουρκία στην ΕΕ - Θέμα του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«O Πρώην Υπουργός εξωτερικών Hans-Dietrich Genscher αναλαμβάνει την προστασία της Τουρκίας από τους επικριτές της ζητώντας από τα κόμματα της Γερμανίας να αφήσουν το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ έξω από την προεκλογική τους εκστρατεία»( Die Welt-online, 04.06.09)

Ενώ στη χώρα μας η σκανδαλολογία είναι το κυρίαρχο θέμα του προεκλογικού αγώνα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, στη Γερμανία κυριαρχεί το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο «Κίσσινγκερ», κατ ΄ άλλους ο Μέττερνιχ, της Ευρώπης, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ, αναμείχθηκε για πρώτη φορά στον προεκλογικό αγώνα παίρνοντας το μέρος εκείνων που υποστηρίζουν την είσοδο της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Ο άνθρωπος, που κατηγορήθηκε από πολλούς ότι το Δεκέμβριο του 1991 πρωτοστάτησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας πρώτος την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας, είναι γνωστός για τις περίεργες και παρασκηνιακές πρωτοβουλίες του σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής στρατηγικής. Πριν από πέντε χρόνια είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε μια εταιρεία Lobbying με έναν πρώην αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης γερμανικής εφημερίδας Bild, που, με το αζημίωτο φυσικά, είχαν σχεδιάσει μια σειρά από παρασκηνιακές παρεμβάσεις υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Στις 03.07.2001, η τουρκική εφημερίδα «Sabah» έγραφε: German former Minister of Foreign Affairs, Hans Dietrich Genscher, arrived in Istanbul yesterday. Genscher will give a conference on the EU today all the Hyatt Regency Hotel. Genscher is an official in the organization who carries out lobby activities in favor of Turkey in Europe.
Το 1987 είχα διοργανώσει μια έκθεση στο Uebersee-Museum της Βρέμης για την Κύπρο με τίτλο: Aphrodites Schwestern und christiliches Zypern. 9000 Jahre Kultur Zyperns. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον κο Γκένσερ και τον τότε Υπουργό εξωτερικών της Κύπρου τον κο Ιακώβου. Είχα την ευκαιρία να ξεναγήσω και τους δύο στο χώρο της έκθεσης. Το βράδυ, είχαμε ένα επίσημο δείπνο στο Park Hotel της Βρέμης και ο κος Ιακώβου ήταν μέσα στη χαρά που θα συναντούσε επιτέλους τον διάσημο και ισχυρό υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας. Μετά το δείπνο, είδα τον κο Ιακώβου κατακόκκινο και αρκετά εκνευρισμένο. Δεν μπορούσα να μάθω λεπτομέρειες αλλά όλοι οι περευρισκόμενοι είχαν καταλάβει ότι η συνάντηση, αν δεν ήταν ένα φιάσκο, σίγουρα δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Πολλοί αφελείς θα πουν, ότι ο άνθρωπος, που στα νιάτα του έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν την συνθηκολόγηση-παράδοση της Γερμανίας, είναι φιλότουρκος. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει ούτε φιλία ούτε εθνικό δίκαιο. Υπάρχει μόνο εθνικό και πολλές φορές και προσωπικό συμφέρον. Ενας τέτοιος καιροσκόπος ήταν και ο Γκένσερ.