Αναταράξεις στη Νέα δημοκρατία μετά την αποψινή ήττα


Η οργή περισσεύει στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ τα εσωκομματικά πάθη αναζωπυρώνονται. Ο κομματικός μηχανισμός είναι σε έξαλλη κατάσταση και ζητεί «ανθρωποθυσίες» προς εξιλέωση και οι βουλευτές ετοιμάζονται να ξεσπάσουν και να αναζητήσουν ευθύνες. Η βαριά ήττα που υπέστη η ΝΔ από το ΠαΣοΚ και η πρώτη προσωπική ήττα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου ύστερα από πεντέμισι χρόνια κλόνισε τη «γαλάζια» κομματική βάση που θεωρεί ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «αυτοκάθαρσης».

Το σύνολο των βουλευτών και των στελεχών είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ελάχιστοι παραμένουν ψύχραιμοι και νηφάλιοι. Το κομματικό σύστημα έφθασε στα όριά του κατά την εκλογική διαδικασία. Τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ με αρκετό θυμό, που συσσωρεύτηκε τους τελευταίους μήνες, ζητούν μετ' επιτάσεως εκκαθαρίσεις. «Πληγώθηκε το φιλότιμό μας» ήταν το χθεσινό μήνυμα που έστειλε η πλειοψηφία της κομματικής βάσης που θεωρεί ότι τιμωρήθηκε σκληρά η κυβέρνηση και αποδοκιμάστηκε το κόμμα. «Ολοι αδιαφόρησαν για την παράταξη και ειδικά οι υπουργοί. Ο καθένας κινήθηκε με βάση τις προσωπικές του φιλοδοξίες» είναι η φράση των περισσότερων στελεχών.

Στην κομματική γκιλοτίνα βρίσκονται ήδη υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Τα συσσωρευμένα σκάνδαλα, η αδυναμία χειρισμού από το πρωθυπουργικό σύστημα και τα πολλά διαχειριστικά λάθη και του ίδιου του Πρωθυπουργού έφεραν το κόμμα σε έξαλλη κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός δεν αμφισβητείται ευθέως, αλλά πλέον όλοι..........

και όλα κρίνονται και πολλά στελέχη επιμένουν πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο τρόπος λήψης αποφάσεων στο Μαξίμου. Βουλευτές και στελέχη νιώθουν προδομένοι και θεωρούν ότι από εδώ και στο εξής η μόνη λύση είναι «η εκ βάθρων αλλαγή» στο σύστημα εξουσίας, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Ρηγίλλης.

Στο στόχαστρο θα βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην οποία πολλοί θα επιχειρήσουν να επιρρίψουν ευθύνες για τη διεύρυνση της διαφοράς με το ΠαΣοΚ, κυρίως μετά τη διαφυγή του στελέχους της Siemens κ. Χρ. Καραβέλα. «Ως την περασμένη Κυριακή γυρίζαμε το κλίμα και ήρθε το θέμα με τον Καραβέλα και ανατράπηκαν όλα» λένε οι σφοδροί πολέμιοί της. Αρκετά στελέχη, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, εκτιμούν ότι η κυρία Μπακογιάννη θα έχει πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα γίνει προσπάθεια να αποδυναμωθεί αρκετά για τις μελλοντικές εξελίξεις για τη «μετακαραμανλική εποχή».

Αμεσα αλλαγές ζητούνται και στην ηγεσία του κόμματος, ενώ ήδη βολές εκτοξεύονται και για τον γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πολλά είναι τα παράπονα για τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι «το κόμμα με τον τρόπο που κινείται είναι ήδη νεκρό πολιτικά» και αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία με τα προβλήματα που υπήρχαν ακόμη και στην αδυναμία εύρεσης εκλογικών αντιπροσώπων. Πολλά πυρά δέχεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος για τη στρατηγική της σκανδαλολογίας που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα.
ΒΗΜΑ