Κοινή πολιτική για την ασφάλεια της εργασίας

Τις παραμέτρους και τα νέα δεδομένα από την οικονομική κρίση που έχουν οδηγήσει σε εργασιακές ανισότητες και καταστρατήγηση των συλλογικών και ατομικών συβάσεων εργασίας κατέδειξε στην τοποθέτησή της στην 98η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη, η Υπουργός Απασχόλησης κ. Πετραλιά , η οποία τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και επανασχεδιασμό των πολιτικών. Η κ. Πετραλιά μιλώντας στην Ολομέλεια με θέμα την οικονομική κρίση, υποστήριξε πως η σημερινή συγκυρία αποδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι το διακύβευμα και ταυτόχρονα η λύση στις προκλήσεις που θέτει η κρίση μπροστά μας.
"Η προσήλωσή μας στην προτεραιότητα αυτή θα στείλει το μήνυμα στις κοινωνίες μας, στους πολίτες μας, στον κόσμο της εργασίας ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αυτοί τα κύρια θύματα αυτής της κρίσης" είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι τόνισε ότι: "Οι όροι των συλλογικών αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας πολλές φορές αγνοούνται και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδεχθούν επαχθείς όρους εργασίας".
Χρειάζεται τη συντονισμένη δράση όλων μας με αποφασιστικότητα επεσήμανε η Υπουργός που σημείωσε:" Είναι πλέον σαφές, ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει μια πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία θα συνδέει τις πολιτικές για την Απασχόληση, τις πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ευρεία εφαρμογή και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των Διεθνών Κανόνων Εργασίας".......
Στο πεδίο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, καθώς αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα πλαίσιο ευέλικτο, που να αφήνει περιθώριο για τις αναγκαίες προσαρμογές για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα στηρίζει την εργασία
Μιλώντας για την πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα, είπε: "Η Απασχόληση αποτελεί κατεξοχήν εργαλείο ανάκαμψης καθώς ανατροφοδοτεί τον κύκλο της ανάπτυξης, ενώ τονώνει τους αρμούς της Κοινωνικής Συνοχής. Για αυτό το λόγο, η θέση της Ελλάδας είναι ότι προέχει η στήριξη της Απασχόλησης με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο".
Πρωταρχικοί στόχοι είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στήριξη των επιχειρήσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων, με την αξιοποίηση νέων, δυναμικών τομέων της οικονομίας, όπως η πράσινη και η κοινωνική οικονομία και η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέσω στοχευμένων πολιτικών.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η στήριξη της Απασχόλησης είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε προχωρήσει σε δράσεις αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες και δημιουργίας κινήτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, μεριμνούμε για τους εργαζόμενους που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, μείωση των ωρών εργασίας τους -αυτό σημαίνει επίσης μείωση του μισθού - με την υλοποίηση προγραμμάτων για τη διατήρηση βιώσιμης απασχόλησης, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες κατάρτισης και επανακατάρτισης.