«Κατηγορώ» διπλωματών κατά Ντόρας

Σε πλήρη ρήξη οι σχέσεις Μπακογιάννη με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων
Της καταλογίζουν ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ολιγωρία - «Ψεύδονται», απαντά η υπουργός.
Την Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί ευθέως η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων για την ολιγωρία που επέτρεψε τη φυγή του κατηγορούμενου για τη Siemens, Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό. Σε ανακοίνωσή τους, οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η ίδια και μόνο αυτή επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισης στο τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι ουσιαστικά ψεύδονται, απαντά η υπουργός Εξωτερικών.
Η ΕΔΥ υποστηρίζει ότι το τηλεγράφημα που περιέγραφε τις κινήσεις του Χρ. Καραβέλα στη χώρα της Νοτίου Αμερικής ήταν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κυριολεκτικά από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην κρυπτογραφική υπηρεσία, ,λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων. Παράλληλα, της καταλογίζουν ότι έσπευσε να προεξοφλήσει την ολιγωρία διπλωματικών υπαλλήλων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΥ, την οποία υπογράφει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης:
"Έντονη ανησυχία και έκπληξη προκαλεί στην Διπλωματική Υπηρεσία η προσπάθεια της..... πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ να επιρρίψει ευθύνες σε Έλληνες διπλωμάτες για δήθεν ολιγωρία τους , σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για την διαφυγή στο εξωτερικό υποδίκου στην υπόθεση Siemens.
Η ΕΔΥ απευθύνεται στην Κοινή Γνώμη της χώρας για να διαβεβαιώσει ότι κανένας διπλωματικός υπάλληλος δεν ολιγώρησε, όπως έσπευσε να προεξοφλήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο από την πρώτη, κυριολεκτικά, στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτο - fax, ενώ επί δεκαετίες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς.
Η ΕΔΥ συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες, δίκην αποδιοπομπαίων τράγων, για αποφάσεις, χειρισμούς και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων".
"Ψεύδονται", απαντά η Ντόρα Μπακογιάννη
Για μια ανακοίνωση που στερείται βάσης και ουσιαστικά ψεύδεται, έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τους διπλωματικούς υπαλλήλους να αντιληφθούν ότι "δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους".
Η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών:
"Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης, ουσιαστικά ψεύδεται και δεύτερον αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις".
Στη δημοσιότητα η προκαταρκτική εξέταση
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης, που αφορά στην ΕΔΕ που διέταξε η υπουργός Εξωτερικών (μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης, σε μορφή pdf, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο, στη δεξιά στήλη).
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση "προκύπτει αβιάστως ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στην προκειμένη περίπτωση, αδράνησε αδικαιολογήτως". Ο συντάκτης εισηγείται "την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον ΣΤ΄ Γενικό Διευθυντή, προκειμένου να διευκρινισθούν περαιτέρω οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν."
πηγή http://infognomonpolitics.blogspot.com