Economist: Οικονομική «κατηφόρα» και πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης παρέλασαν από την ετήσια Στρογγυλή Τράπεζα του Economist στην Αθήνα καταλήγοντας στην πλειοψηφία τους σε σχετικά αισιόδοξα μηνύματα για τις επιδόσεις τους και δη την πορεία της χώρας. Σε πλήρη αντίθεση, ωστόσο, έρχονται οι αντίστοιχες προβλέψεις του Economist Intelligence Unit που έχει στη διάθεσή του το ΤV Χωρίς Σύνορα.
Η έκθεση του βρετανικού οργανισμού για τον Μάιο του 2009, με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, καταδεικνύει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και μία αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση η οποία μετρά την αντίστροφη μέτρηση για την κάθοδο από την εξουσία.
Το Economist Intelligence Unit χαρακτηρίζει εξαιρετικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος (λίγο πάνω από το 3%), προβλέποντας ότι αυτό θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,4% το 2010. Όσο για το δημόσιο χρέος, από 94,4% το 2008, θα αυξηθεί στο 99.9% το 2010.....

Οι εξαγωγές θα μειωθούν περισσότερο εν μέσω υψηλού κόστους δανεισμού και δυσμενούς κλίματος στην αγορά, την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός φανερώνει σημάδια επιβράδυνσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 είχε διατεθεί το 49% των δωματίων 3 έως 5 αστέρων, ποσοστό μειωμένο κατά 11% από το αντίστοιχο περσινό.

Για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, καθώς ο κλάδος είναι βαριά εκτεθειμένος στα Βαλκάνια.

Η αυξανόμενη ανεργία και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του Intelligence Unit, οι οποίοι χαρακτηρίζουν περιορισμένων δυνατοτήτων τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες όπως αναφέρει μπορεί να μην καταφέρουν να επισπεύσουν τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβέρνηση της ΝΔ, τη διετία που ακολουθεί.

Η βασική πρόβλεψη, άλλωστε, είναι ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, πιθανόν με την ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Μάρτιο του 2010. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ένα άλλο κόμμα, εκτιμάται.

Διεθνώς, στην έκθεση του Economist Intelligence Unit, τονίζεται ότι ανάμενεται μία σχετική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010, η οποία ωστόσο θα αργήσει να γίνει αισθητή στην Ευρώπη.