Οι πρώτες γυναίκες βουλευτές του Κουβέιτ είναι γεγονός

Τέσσερις γυναίκες βουλευτές κέρδισαν θέση στο κοινοβούλιο του Κουβέιτ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όμως η ύπαρξη των ίδιων προσώπων στις εκλογές του Σαββάτου (16/5) δε δείχνει πως θα σταματήσει το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί και καθυστερεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η Aseel al-Awadhi, μια από τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως: «Οι πολίτες ψήφισαν για αλλαγή επειδή βαρέθηκαν από το αδιέξοδο που υπάρχει. Ήρθε ο καιρός να εστιάσουμε σε αυτά που βρίσκονται σε προτεραιότητα στη βουλή». Εκτός από την al-Awadhi, θέση στη βουλή κατέκτησε η Massouma al-Mubarak, που ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός το 2005, χρονιά που δόθηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες. Οι υπόλοιπες δυο είναι η καθηγήτρια με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, Salwa al-Jassar και η οικονομολόγος Rola Dashti.
Στις εκλογές του 2006 και 2008 όσες έθεσαν υποψηφιότητα..... δεν κέρδισαν καμία έδρα καθώς τότε υπήρχε ιδιαίτερα έντονη η αντίληψη πως η συμμετοχή στα κοινά ήταν μόνο ανδρική υπόθεση.
Το κίνημα Salafist, ένα σουνίτικο ισλαμικό μπλοκ, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2009 να μποϊκοτάρουν τις γυναίκες υποψήφιες.
Γενικότερο κλίμα των εκλογών
Οι Σουνίτες Ισλαμιστές έχασαν λίγο έδαφος ενώ οι Σιίτες και οι φιλελεύθεροι είχαν κέρδη όμως οι αναλυτές τόνισαν πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές ώστε να δοθεί τέλος στη στασιμότητα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου που έχει ως αποτέλεσμα το Κουβέιτ να πηγαίνει από τη μια κρίση στην άλλη.
Στο Κουβέιτ, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που εξάγει πετρέλαιο, δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, στοιχείο που μπορεί εύκολα να στρέψει τους νομοθέτες σε συμμαχίες -ανάλογα με το υπάρχον ζήτημα- κάνοντας δύσκολο το να προβλέψει κάποιος εάν το νέο κοινοβούλιο θα μπορέσει να συνεργαστεί με το υπουργικό συμβούλιο.