Σε μέγγενη ο Μεϊμαράκης για τα νέα F16

Αγκάθι αποτελεί η αποδοχή του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ, για το οποίο από το 2004 δεν έχει υπάρξει συμφωνία λόγω επιφυλάξεων της Π.Α.
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι να ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαϊου η παραλαβή των 30 F-16 Block 52+ πριν επιτευχθεί η συμφωνία για την αποδοχή του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ.
Ηδη στο ΓΕΑ αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση στελέχη, που έχουν εμπειρία σε διαδικασίες παραλαβής μαχητικών αεροσκαφών, θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει η παραλαβή των συγκεκριμένων F-16 που έχουν ενσωματωμένο το σύστημα αυτοπροστασίας, πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την αποδοχή του ASPIS ΙΙ από την Ελλάδα.Από το 2004 έως και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αποδοχή του ASPIS ΙΙ, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εντόπισε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατά τις δοκιμές του 2004 πριν τοποθετηθούν στα F-16 Block 52 που είχαν αγοραστεί το 2000!
Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιέζουν να παραδώσουν την ερχόμενη Παρασκευή τα τέσσερα πρώτα από τα τριάντα F-16 Block 52+, ενώ την τελευταία φορά δεν προσήλθαν στο προγραμματισμένο ραντεβού με την ελληνική επιτροπή που εξετάζει εξονυχιστικά το σύστημα ASPIS ΙΙ και είναι η μόνη αρμόδια για να αποφανθεί εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αποδεχτεί την παραλαβή του.....

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ που φέρουν τα υπό παράδοση F-16, επικαλούμενες τη δοκιμή που έγινε στη βάση Edward με τη συμμετοχή Ελληνα ιπταμένου!!
Ομως, όπως παρατηρούν αξιωματούχοι του ΓΕΑ, για ένα τόσο περίπλοκο σύστημα όπως είναι το ASPIS ΙΙ και με τόσο βεβαρημένο παρελθόν δεν μπορεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να περιοριστεί στις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και στα αποτελέσματα μιας απλής δοκιμής, έστω και με τη συμμετοχή ενός Ελληνα αξιωματικού.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις πολεμικές αεροπορίες των ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου η αποδοχή τέτοιου είδους ηλεκτρονικών συστημάτων γίνεται ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο και επαναλαμβανόμενες δοκιμαστικές πτήσεις.
Διαδικασία που ακολουθήθηκε και πριν από την παραλαβή των Μιράζ 2000-5 και η οποία κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
LΟCΚΗΕΕD MARTIN: ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΤΑ 30 F-16 BLOCK 52+
«Πλήρως ελεγμένα», που έχουν «αποδείξει επιτυχώς την πλήρη λειτουργικότητά τους», σύμφωνα με τις συμβατικές προδιαγραφές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, και τα τριάντα υπό παράδοση F-16 block 52+. Αυτό υποστηρίζει η Lockheed Martin με επιστολή της στο «Εθνος». Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Διαβάσαμε με έκπληξη τα πρόσφατα δημοσιεύματα της «Ημερησίας» και του «Εθνους», σχετικά με την επικείμενη παραλαβή των νέων μαχητικών F-16 και την αρτιότητα των διαδικασιών ελέγχων και παραλαβών τους.
Αποτελεί πάγια πρακτική της Lockheed Martin να μην προβαίνει σε δημόσιο διάλογο για ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να σας ενημερώσουμε για ορισμένα στοιχεία και γεγονότα σχετικά με τη διαδικασία αγοράς αυτών των αεροσκαφών, τα οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην πλήρη κατανόηση και αποσαφήνιση όλων των θεμάτων που θίξατε με τα άρθρα σας.
Οι τελευταίες τρεις αγορές αεροσκαφών F-16 πραγματοποιήθηκαν μέσω αντίστοιχων διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι εν λόγω διακρατικές συμφωνίες εγγυώνται το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, αποκλείοντας τους κάθε είδους μεσάζοντες και αντιπροσώπους, ενώ συγχρόνως διασφαλίζουν την εφαρμογή των πλέον υψηλών προτύπων σε θέματα τεχνικής αξιολόγησης, δοκιμών, πιστοποιήσεων και ενσωμάτωσης όπλων για όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ.
Η τελευταία διακρατική συμφωνία για τα 30 μαχητικά F-16 4ης γενιάς δεν αποτελεί εξαίρεση και τα υπό παραλαβή αεροσκάφη «αντιμετωπίζονται» από την αμερικανική κυβέρνηση με τις ίδιες διαδικασίες ελέγχων και παραλαβών ως τα δικά της αεροσκάφη.
Η Lockheed Martin πραγματοποίησε εξονυχιστικούς εργαστηριακούς ελέγχους, ενσωμάτωση συστημάτων και δοκιμές σε ανηχοϊκό θάλαμο (anechoic chamber). Η USAF, με τη συμμετοχή Ελληνα ιπτάμενου και τη χρήση ελληνικού αεροσκάφους πτητικών δοκιμών, εκτέλεσε στην αεροπορική βάση Edwards (κέντρο πτητικών δοκιμών της USAF) το σύνολο των δοκιμαστικών πτήσεων που απαιτούνται για την πιστοποίηση των αεροσκαφών και των συστημάτων τους, συμπεριλαμβανομένου και του ASPIS ΙΙ, εξασφαλίζοντας την πλήρη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές που είχε θέσει η Πολεμική Αεροπορία.
Ολα τα αεροσκάφη έχουν ελεγχθεί και έχουν γίνει αποδεκτά από την αμερικανική κυβέρνηση πριν από την παράδοσή τους στην Πολεμική Αεροπορία.
Με την παροχή των ανωτέρω διευκρινίσεων πιστεύουμε ότι αποσαφηνίζεται η ακολουθούμενη διαδικασία ελέγχων και παραλαβών των μαχητικών της ΠΑ, ως και το γεγονός ότι κάθε αεροσκάφος, από τα τριάντα που πρόκειται να παραδοθούν, έχει πλήρως ελεγχθεί και έχει επιδείξει επιτυχώς την πλήρη λειτουργικότητά του, σύμφωνα πάντα με τις συμβατικές προδιαγραφές και προσδοκίες της Π.Α.».