Είναι προετοιμασμένη η ΕΕ για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων;

Με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ.

Στο Λουξεμβούργο συναντήθηκαν εκτάκτως χθες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα και ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων που έχουν εντοπισθεί μέχρι τώρα σε 5 χώρες της Ευρώπης. Οι υπουργοί προβληματίζονται καθώς είναι αντιμέτωποι με μια απρόβλεπτη κατάσταση, όπως επισήμανε η Ούλα Σμιτ, υπουργός Υγείας της Γερμανίας, τονίζοντας: «Νομίζω ότι στην παρούσα φάση κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Και αυτό τη στιγμή που κανείς μας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η εξάπλωση της νόσου».

Γαλλία: Να απαγορευθούν οι πτήσεις προς Μεξικό

Προβληματισμένη η ........

Ούλα ΣμιτΈνα από τα μέσα για τον περιορισμό της εξάπλωσης είναι η έκδοση μιας κοινής και επίσημης ταξιδιωτικής οδηγίας που θα αφορά χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τη γρίπη των χοίρων. Εκτιμάται ότι οι «27» θα καταλήξουν σε μια κοινή προειδοποίηση που θα αφορά ταξίδια προς το Μεξικό. Μάλιστα η Γαλλία έχει προτείνει την προσωρινή απαγόρευση όλων των πτήσεων από την Ευρώπη προς τη χώρα αυτή, όπου εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου.

"Έτοιμοι για να συντονισθούμε", λέει για τους "27" ο Αλεξάντερ ΒόντραΤα τελευταία μηνύματα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, που εδρεύει στην Στοκχόλμη, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα 13 κρούσματα σε τρεις χώρες της ΕΕ, ενώ σε άλλες δώδεκα χώρες υπάρχει υποψία εκδήλωσης της νόσου σε πολλά άτομα. Οι 27 υπουργοί πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις δράσεις τους προκειμένου να αποτρέψουν μια πανδημία. Και όπως υπογράμμισε ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Βόντρα: «Οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να συντονισθούν από την πρώτη ημέρα».

Μάργκαρετ Τσαν: «Δεν έχουμε τις απαντήσεις, αλλά θα τις βρούμε»

Αφορά όλη την ανθρωπότητα η γρίπη των χοίρων, τόνισε η Μάργκαρετ ΤσανBildunterschrift: Αφορά όλη την ανθρωπότητα η γρίπη των χοίρων, τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν Στο Λουξεμβούργο οι «27» θα ανταλλάξουν πληροφορίες για τις ποσότητες αποθεμάτων αντιγριπικών φαρμάκων που διαθέτουν. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη στο πεδίο αυτό και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι διασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων. Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε στο επίπεδο 5 της κλίμακας το επίπεδο συναγερμού, δηλαδή ένα βήμα πριν από την εκδήλωση πανδημίας, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν δηλώνει σε συνέντευξη τύπου ότι μία πανδημία γρίπης αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Είναι μια ευκαιρία για παγκόσμια αλληλεγγύη, καθώς αναζητούμε απαντήσεις και λύσεις προς όφελος όλων των χωρών, όλης της ανθρωπότητας. Σε τελική ανάλυση είναι όλη η ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την απειλή μιας πανδημίας. Και όπως είπα δεν έχουμε στην παρούσα φάση όλες τις απαντήσεις. Θα τις βρούμε όμως», τόνισε η κ. Τσαν.
Πηγή DW