Διαφορές αξιολόγησης

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν θα κουράζομαι να το λέω ότι καλές και χρήσιμες είναι οι δημοσκοπήσεις, αλλά με δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να μη γρονθοκοπούνται τα ευρήματα με την κοινή λογική και η δεύτερη να μη βγάζει ο καθένας ό,τι συμπέρασμα τον βολεύει ή του κατέβει. Και δυστυχώς ούτε το ένα το αποφεύγουμε, ούτε το άλλο το ξεπερνάμε. Ακόμη και καλοπροαίρετα κάποιες φορές.

Σ αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει η προχθεσινή δημοσκόπηση που μετέδωσε ο Αντέννα και ο σχολιασμός των ευρημάτων για τον τρόπο που αξιολογεί η κοινή γνώμη τη στάση του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου έναντι των σκανδάλων. Δυστυχώς, εκείνο που διέφυγε από τους σχολιαστές της δημοσκόπησης είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ενός και τη συμπεριφορά του άλλου.

Και ο λόγος είναι απλός: η αξιολόγηση του Καραμανλή γίνεται με βάση την πεντάχρονη πρακτική του ως πρωθυπουργού. Μπορεί να είναι δίκαιη ή άδικη, αλλά διαμορφώνεται με κριτήριο τα όσα έκανε ή δεν έκανε στα χρόνια που κυβερνά τη χώρα. Αντίθετα για τον Γ. Παπανδρέου οι απόψεις που εκφράζονται δεν αποτελούν αξιολόγηση πράξεων αλλά πιθανολόγηση ή εκτίμηση προθέσεων.

Γι αυτό και είναι αυθαίρετη η σύγκριση των ευρημάτων για τη στάση των δύο πολιτικών αρχηγών. Αν ο Παπανδρέου θέλει πραγματικά τη διαφάνεια ή απλώς αναφέρεται στα σκάνδαλα για κομματικούς λόγους, θ αποδειχθεί αν και όταν του δοθεί η δυνατότητα να εκφραστεί με πράξεις. Μέχρι τότε ο καθένας μας έχει το......

δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να συγκρίνει αξιολόγηση πράξεων και καταστάσεων με εικαζόμενες προθέσεις ανθρώπου που δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει δείγμα γραφής.

Προσωπικά, δεν το κρύβω, θέλω να πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ειλικρινής στις διακηρύξεις του και θα κάνει πολλά απ όσα λέει. Αν όχι, θα έχω τότε την ευκαιρία να τον κρίνω και να τον επικρίνω. Για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του όμως. Και όχι φορτώνοντάς του τις προκαταλήψεις που, λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε εναντίον των πολιτικών.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος