Και το Οναμα των Σκοπίων 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"

Μια σημαντική προσφορά στην Ελλάδα κάνει κατά την αποχώρηση του από την Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρέσβης κ. Μαλλιάς.

Μαζί με τον στενό συνεργάτη του και χειριστή του θέματος στην Ελληνική πρεσβεία κ. Γιωτόπουλο κατάφερε μετά από σκληρή δουλειά της πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Ομπάμα, να πετύχει μια ουσιαστική αλλαγή της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής για το σκοπιανό και να δρομολογήσει εκτός απροόπτου την λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος μέσα στους επόμενους μήνες.
Μια σειρά από γεγονότα δείχνει την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του κ. Μαλλιά.
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει χάσει την υπομονή της από τα τερτίπια της Σκοπιανής κυβέρνησης του Γκρουέφσκι και δεν μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα των Σκοπιανών με την αλλαγή της ονομασίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ ο οποίος δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις Ελληνικές ανησυχίες και αποφεύγει χαρακτηριστικά στις απαντήσεις του το όνομα Μακεδονία......
Οι εξελίξεις αυτές, μπήκαν σε εφαρμογή με την πρόσφατη επίσκεψη του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου και στενού φίλου του κ. Μαλλιά, στρατηγού Τζίμ Τζόουνς στα Σκόπια, ο οποίος ήταν ωμός στο μήνυμα του προς την κυβέρνηση των Σκοπίων .Δηλαδή είπε ¨διαλέξτε μεταξύ απομόνωσης η ένταξης στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.¨ Την ωμότητα του στρατηγού Τζόουν διαδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζέιμς Στάιμπερκ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Σκόπια αμέσως μετά την επίσκεψη στην Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες. ο κ. Γκρουέφσκι έλαβε, ένα παρόμοιο μήνυμα κατά την συνάντηση του με τον Χαβιέ Σολάνα παρουσία και του Σκοπιανού Προέδρου κ. Ιβανόφ, όπως επίσης και από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζι από τον οποίο ζήτησε να συναντηθεί, άσχετα αν δημόσια δήλωνε ότι την συνάντηση ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος..
Όλα αυτά θυμίζουν την εποχή που ο τότε βοηθός υπουργός Ριτσαρντ Χόλμπρουκ επέβαλε στον Κίρο Γκριγκόροφ την ενδιάμεση συμφωνία.