Καθαρή πολιτική

Γράφει ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα σ΄ αυτή τη ζωή. Όχι μόνο στην ιδιωτική αλλά και στη δημόσια. Ας παρηγορηθούμε: πάνω που χάσαμε τη Βουλή ξαναβρήκαμε το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Βουλή έχασε την τιμή της και ο Καραμανλής την έκλεισε για να μην πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Μία ακόμα φορά ο Πρωθυπουργός προασπίστηκε την ηθική της πολιτικής. Κατά βάση, η κρίση του Πρωθυπουργού για τη Βουλή συμπίπτει με εκείνη των προσφάτως «εξεγερθέντων». Οι τελευταίοι ζητούσαν να καεί, αλλά ο κ. Καραμανλής επιμένει θεσμικά.

Τη στιγμή λοιπόν που η Βουλή έχασε την τιμή της, το Ελληνικό Δημόσιο ξαναβρήκε τη δική του: 500.000 ευρώ. Αυτό το ποσό ζητά με την παράσταση πολιτικής αγωγής για την «ηθική βλάβη» που υπέστη από την προμήθεια του C4Ι. Το Δημόσιο άργησε να ξυπνήσει.

Και είναι φτηνό. Αλλά και τόσα που ζητά, όχι για την πραγματική του βλάβη αλλά για την υποτιθέμενη δυσφήμησή του, είναι πολλά. Για να πάθεις ηθική βλάβη πρέπει να έχεις ηθική υπόσταση. Τουλάχιστον, φαίνεται σαν το Ελληνικό Δημόσιο να προσπάθησε να δείξει ότι, αν δεν έχει ηθική υπόσταση, έχει πάντως κάποια υπόσταση. Ότι είναι, ούτως ειπείν, αυθυπόστατο. Δηλαδή, ότι υπάρχει πέρα από τα δύο κόμματα εξουσίας, εναντίον των οποίων εμφανίζεται να στρέφεται. Αλλά η αλήθεια είναι πιο πεζή. Εκτός από τα ........

διάσημα βαθιά συρτάρια στα οποία «ξεχάστηκε» το έγγραφο και τα εξίσου διάσημα χαλασμένα φωτοτυπικά που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αναπαραγωγή του, το Δημόσιο διατηρεί την απόλυτη ταύτισή του με την πολιτική εξουσία.

Όταν, όπως τώρα, η εξουσία παθαίνει ίλιγγο από τον κυνισμό της, το Δημόσιο παραζαλίζεται. Και παραμιλάει.

Όχι, το Δημόσιο δεν το εννοούσε. Η αναφορά σε πολιτικούς είναι ανυπόστατη, όπως και ο πολιτικώς ενάγων. «Πολιτικά δεν σημαίνει τίποτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή για να μας βάλει στην εποχή της καθαρής πολιτικής. Τίποτε άλλο δεν μετράει. Και το Δημόσιο δεν είναι, βέβαια, πολιτικός δράστης αλλά πολιτικό ενεργούμενο.
Πηγή Τα Νέα