Twitter και πολιτικοί.....

Η νέα "μόδα" ανάμεσα στους πολιτικούς ονομάζεται twitter. Καινοτόμο μέσο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κοινωνίας και πολιτών; Ή ακόμα μια "βιτρίνα" στον πολιτικό στίβο;

"Twitter, το νέο όπλο των πολιτικών". Αυτός ήταν ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Liberation", τον Αύγουστο του 2008. Και πράγματι, αυτό ήταν πέρα για πέρα αληθινό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τότε υποψήφιος και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διεξήγαγε την εκστρατεία του με λάβαρο την αμεσότητα στην επικοινωνία με τους πολίτες. Και αναμφίβολα, το internet, το facebook και το twitter έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες επί ίσοις όροις. Ακόμα και σήμερα, μήνες μετά την εκλογή του, ο Ομπάμα κατορθώνει να διατηρεί τον αριθμό των 974.539 "ακολούθων" στο twitter, δηλαδή ατόμων που λαμβάνουν τα άμεσα μηνύματα που αυτός δημοσιεύει. Η δημοτικότητά του παραμένει. Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει...
Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Κάλμπερσον, μιλάει στους πολίτες.....
μέσω twitter, κυριολεκτικά σαν παλιός τους φίλος! "Μην πανικοβάλλεσαι από την οικονομική κρίση. Η Αμερική θα επιβιώσει", λέει σε έναν άντρα από το Γουισκόνσιν. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων της Γερουσίας, δίνει λεπτομερή αναφορά για τα λόμπι, τις λογομαχίες και τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά δεν σταματάει εκεί. "Windows ή Mac;" ρωτάει ένας άντρας από την Αριζόνα. "Windows", απαντά ο Κάλμπερσον. "Μου λείπει το Mac μου, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει τα Windows", προσθέτει.
Οι Έλληνες πολιτικοί και το twitter

Με το twitter αρχίζουν να γνωρίζονται πλέον και οι Έλληνες πολιτικοί, με πρωτοπόρους σε αυτό την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Ρένα Δούρου. Το παράδοξο φαινόμενο στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι ότι οι "ψεύτικοι" λογαριασμοί στο twitter είναι... ακριβώς όσοι και οι αληθινοί! Συγκεκριμένα, ενώ αληθινό λογαριασμό έχουν οι τρεις προαναφερθέντες πολιτικοί, ψεύτικο λογαριασμό έχουν αποκτήσει ήδη ο Κώστας Καραμανλής, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης! Στους ψεύτικους λογαριασμούς, οι ειδήσεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται είναι χιουμοριστικά και σατιρίζουν με καυστικότητα την επικαιρότητα.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μικρότερη εξοικείωση με το ίντερνετ από τους πολίτες που έχουν διάθεση να τους... σατιρίσουν! Και στη συνέχεια, το μόνο που τους απομένει να κάνουν είναι να τρέχουν να διαγράψουν τους "ψεύτικους" λογαριασμούς, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός, μόλις ανακάλυψε το σατιρικό λογαριασμό που κάποιοι χρήστες άνοιξαν στο όνομά του.