Απογοήτευση των ευρωβουλευτών για τη G20 Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι το περιθώριο δράσης κάθε χώρας είναι διαφορετικό.

«Το καθήκον των ηγετών του κόσμου, δεν είναι να μπαλώσουν το παρόν χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα, αλλά να αναγνωρίσουν ότι πρέπει να εξευρεθεί μια νέα ισορροπία στο ρυθμιστικό πλαίσιο».
Τη θέση αυτή υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές, μέσω κοινής πρότασης ψηφίσματος των τεσσάρων μεγαλυτέρων πολιτικών ομάδων, που αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας G20 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, για τη νέα ισορροπία του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, η αναζωπύρωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το ΕΚ «εκφράζει τη λύπη του», διότι η εν λόγω Σύνοδος δεν αντιμετώπισε τις παγκόσμιες ανισομέρειες που βρίσκονται στη ρίζα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κατά την άποψή τους, για να.......
προληφθεί το ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικών κρίσεων στο μέλλον, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες, όπως, το υπέρμετρο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από υπέρμετρα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας.
Παράλληλα το ΕΚ χαιρετίζει τη συμφωνία χορήγησης επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων ύψους 832 δισεκ. ευρώ για το ΔΝΤ, άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και χρηματοδότηση του εμπορίου.
Επικροτεί τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που έγιναν με σκοπό να προωθηθεί η οικονομική μεγέθυνση και υπενθυμίζει την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών, που θα διευκολύνουν την μετακύλιση των μειωμένων επιτοκίων στους δανειολήπτες.
Το ΕΚ εκφράζει ωστόσο τη λύπη του διότι δεν συμφωνήθηκε κανένα επιπρόσθετο ευρωπαϊκό μέτρο φορολογικής τόνωσης.
Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι το περιθώριο δράσης κάθε χώρας είναι διαφορετικό, προσθέτουν όμως ότι κάθε χώρα πρέπει να ενεργήσει έως τα όρια των δυνατοτήτων της.
Σχετικά με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους ηγέτες του κόσμου :
- Να προχωρήσουν σε συντονισμένη και αποτελεσματική δράση για το κλείσιμο των φορολογικών και ρυθμιστικών παραδείσων ώστε να καταργηθούν τα « εγχώρια φορολογικά και ρυθμιστικά παραθυράκια « που επιτρέπουν εκτεταμένη φοροαποφυγή.
- Να επιληφθούν της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου και της διακυβέρνησης του ΠΟΕ για την προώθηση του δίκαιου εμπορίου, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου, ώστε να αποκτήσει ο ΠΟΕ πιο δημοκρατικό χαρακτήρα, μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.
- Ζητούν επίσης από την προσεχή Σύνοδο, να εκπονήσει «Πρόγραμμα δράσης για την αξιοπρεπή εργασία» με δεσμεύσεις «για τον καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εργασία, τα βασικά εργατικά πρότυπα και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας».