Η Τσεχία γνωρίζει το Ελαιόλαδο και το τζατζίκι

Το τσέχικο περιοδικό “PLUS” δημοσιεύει δισέλιδο αφιέρωμα της Βερόνικα Ζεμάνοβα στο κρητικό ελαιόλαδο, με τον τίτλο «Το κρητικό ελιξίριο της νεότητας». Στον πρόλογο αναφέρεται ότι σε κάθε σταγόνα του κρητικού λαδιού είναι κρυμμένο το μυστικό της μακροζωίας, το ελιξίριο της νεότητας και μια πρόσθετη εγγύηση μιας σταθερής υγείας.
Στο αφιέρωμα γίνεται εκτενής αναδρομή στο ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας της ελιάς στην Κρήτη.
Αναφέρεται επίσης η διαδικασία εξαγωγής και πιστοποίησης του παρθένου ελαιόλαδου όπως και οι δυνατότητες χρήσης του με τη σημείωση ότι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ευρύτερα της μεσογειακής κουζίνας.
Σημειώνεται....
δε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία κύριων πιάτων, είναι απαραίτητο σε όλων των ειδών τις σαλάτες, ενώ εξίσου καλά μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο του πρωινού.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος δημοσιεύεται στήλη με τον τίτλο «που μπορείτε να αγοράσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», όπου παρατίθενται οι διευθύνσεις τριών διαφορετικών καταστημάτων εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στην Τσεχία (το ένα λειτουργεί με παραγγελίες μέσω διαδικτύου) με προβολή συγκεκριμένων ετικετών κρητικού λαδιού και παράθεση ενδεικτικών τιμών.
Αφιέρωμα και στο τζατζίκι
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Lidove noviny δημοσιεύει σε ένθετό της δισέλιδο αφιέρωμα της συνεργάτριάς του σε θέματα γαστρονομίας, Χάνκα Μιχοπούλου (Τσέχα, σύζυγος ομογενούς) με τον τίτλο «Πώς να φτιάξετε πραγματικό τζατζίκι». Στο πρωτοσέλιδο του ένθετου προβάλλεται σχετική παραπομπή με φωτογραφία υπό τον τίτλο «Το θεϊκό τζατζίκι».
Η κ. Μιχοπούλου περιγράφει λεπτομερειακά τον τρόπο παρασκευής αυθεντικού τζατζικιού χρησιμοποιώντας ως οδηγό της τη Βιολέτα Καρανίκου, γνωστή στην ελληνική κοινότητα της Πράγας για τις μαγειρικές της επιδόσεις.
Όπως αναφέρεται, ο τρόπος παρουσίασης του αφιερώματος επηρεάστηκε από σχετική γαστρονομική εκπομπή ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού, η οποία εμφανίζει όχι επαγγελματίες μάγειρες αλλά απλές νοικοκυρές να μαγειρεύουν στο σπίτι της με αυθεντικές συνταγές κάνοντας χρήση αγνών προϊόντων.