Αναβάθμιση της Τουρκίας από Ομπάμα

Ο Μπάρακ Ομπάμα παρέσχε αμέριστη υποστήριξη στη σύμμαχο Τουρκία, την οποία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε για το ρόλο της στην ευαίσθητη περιοχή, Εγγύς ανατολή, Ιράκ, Ιράν. Για το αρμενικό επέλεξε διπλωματική στάση.

Με το δεύτερο σταθμό στην Κων/πολη σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία ικανοποίησε τις προσδοκίες της τουρκικής ηγεσίας για μία νέα αρχή στις επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Επιβαρυμένες και από το αρμενικό, για το οποίο ήταν η πρώτη ερώτηση στη συνέντευξη τύπου του Ομπάμα. Στους Αρμένιους της διασποράς ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη μαζική εξολόθρευση των Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Άγκυρα όμως εμφανίστηκε διπλωματικός. Δεν άλλαξε την άποψή του, αλλά απέφυγε να εκστομίσει τη λέξη γενοκτονία που είναι κόκκινο πανί για τους Τούρκους. Ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφτηκε την Αγία ΣοφίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφτηκε την Αγία Σοφία "Δεν θέλω να εμμείνω στη δική μου οπτική γωνία, αλλά σε εκείνη των Αρμενίων και των Τούρκων.Εάν κάνουν βήματα προόδου για την δύσκολη και τραγική ιστορία, χρέος του υπόλοιπου κόσμου είναι να τους ενισχύσει. Εγώ προσωπικά θέλω να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργικός ενισχύοντας αυτή την εξέλιξη", είπε ο Ομπάμα στην Άγκυρα.

Υπέρ της πλήρους ένταξης στην ΕΕ
Στην ομιλία του στην .....
τουρκική εθνοσυνέλευση ο Μπάρακ Ομπάμα εξήρε τη μέχρι τώρα προσφορά της Άγκυρας, στην διεθνή αποστολή στο Αφγανιστάν, αλλά και στο διαμεσολαβητικό ρόλο της μεταξύ Συρίας και Ισραήλ για την επιστροφή από το Ισραήλ των υψωμάτων του Γκολάν, καθώς και τις προσπάθειες για συνομιλίες με το Ιράν. Η Τουρκία, είπε ο Ομπάμα, είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της στην περιοχή. Ταυτόχρονα ο Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην Κων/πολη ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτεςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στην Κων/πολη ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες Η τοποθέτηση που απέσπασε τα χειροκροτήματα των Τούρκων βουλευτών, όπως και η επισήμανση ότι το ΡΚΚ είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν πόλεμο κατά του Ισλάμ.


Ο Βόσπορος ενώνει δύο ηπείρους

Η επιλογή του Ομπάμα να συμπεριλάβει την Τουρκία στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη δείχνει το πόσο έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της για την πολιτική της Ουάσιγκτον στη νέα σελίδα που θέλει να ανοίξει ο Ομπάμα, στο Ιράκ, το μεσανατολικό, το Ιράν. H Τουρκία βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων και ο Βόσπορος, είπε ο Ομπάμα, δεν είναι η γραμμή που χωρίζει, αλλά η γραμμή που ενώνει ανατολή και δύση.
Πηγή dw