Το Τραγούδι της ημέρας - Τα Τακούτσια

Από την "ζωντανή παράδοσή μας" φίλε καφετζή σήμερα θα κρατήσουν συντροφιά μεγάλοι καλλιτέχνες.

Τα Τακούτσια
Δεκάδες ζυγιές έχουν περάσει από την Ήπειρο και από την «ιερά εξέταση» των μουσικών που ήταν το Ζαγόρι. Η μόνη που κατάφερε να μείνει στην ιστορία του γλεντιού στην δύσκολη γη της Ηπείρου αλλά και να περάσει τα όρια της, μέχρι που κάποια από τα μέλη της σίγησαν για πάντα, ήταν «Τα Τακούτσια».
Ζυγιά (μπάντα) που στην κορυφή της δημιουργίας της είχε ως κλαρινίστα τον Γρηγόρη Καψάλη, βιολιστή τον Κώστα Καψάλη, λαούτο τον Σπύρο Καψάλη, δεύτερο κλαρίνο τον Γιώργο Καψάλη και τον Χρήστο Καψάλη ή Ζιούλη στο ντέφι.
Αυτό που την έκανε μοναδική δεν ήταν μόνο το άριστο παίξιμο των τραγουδιών, ούτε ότι όλοι τραγουδούσαν με το ίδιο πάθος που έπαιζαν, αλλά το δέσιμο αυτών των μουσικών που οι μουσικές σιωπές τους σε αφήνουν μετέωρο μέχρι την επόμενη νότα. «Τα παιδιά του Τάκη» κατά περίεργο τρόπο έγιναν και θα γίνουν παιδιά πολλών γενεών γλεντζέδων.
Η σπάνια ηχογράφηση που έγινε στην Αρίστη Ζαγορίου από τον καθηγητή Μάνθο Μάνθου σε πομπίνα τον Μάιο του 1965 και που εκδόθηκε σε cd το 1999 από τους Νέους της Αρίστης, είναι ένας θησαυρός που όχι μόνο λάμπει αλλά είναι και χρυσός.
ΦΕΓΓΑΡΟΠΡΟΣΩΠΗ.mp3
Ευχαριστούμε τον απλό άνθρωπο για την επιμέλεια
Για περισσότερη μουσική στο
simplemanradiο