Η ΕΠΙΚΗΔΕΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

Γράφει ο Φραγκίσκος Τσελέντης

Αγαπητέ Καφετζή
Εύχομαι Καλή Μεγάλη Εβδομάδα
Σε συνέχεια των προηγουμένων κειμένων σχετικά με την διάσωση του Μεταβυζαντινού μνημείου της Γέφυρας Δεβοσσέτου στο Αργοστόλι σου στέλνω ένα έρθρο γραμμένο από τον Μάκη Φόρτε ο οποίος διετέλεσε 12 χρόνια Δήμαρχος Αργοστολίου . (Γεν.'95-Δεκ.2006) και είναι γνώστης των τοπικών θεμάτων και καταστάσεων καλύτερα από όλους μας .


Η ΕΠΙΚΗΔΕΙΑ ΤΕΛΕΤΗ Του Μάκη Φόρτε*
Όταν τον.....
περασμένο Οκτώβριο μίλησα για «έγκλημα εκ προμελέτης» στο θέμα της Γέφυρας De Bosset, σαφέστατα τοποθετούσα το πρόβλημα ως πολιτικό και ευθέως καταλόγιζα ευθύνες στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Βουλευτή Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ. Αλέξανδρο Παρίση.

Η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Πολιτισμού και με πρωτοβουλία του Βουλευτή, ήλθε να επιβεβαιώσει την παραπάνω εκτίμηση μετά από έξι μήνες πλήρους απραξίας και καθημερινής επιδείνωσης της στατικής επάρκειας της Γέφυρας. Θα σταθώ σε τρία μείζονα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτή την σύναξη.



Πρώτον, είναι βέβαιο ότι την περασμένη Παρασκευή παίχτηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα θέατρο του παραλόγου. Δεν θα σταθώ στις παρουσίες, αλλά σε μία απουσία με νόημα. Την απουσία από την σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. Θ.Δραβίλλα προέδρου του ΚΑΣ και καθ’ύλην αρμόδιου για τα μνημεία !!! Είναι προφανές ότι με την απουσία του κ.. Δραβίλλα από την σύσκεψη κρατάνε «πισινή» (Υπουργός και Βουλευτής) για την απόφαση του ΚΑΣ και για όσα υποσχέθηκαν….. Να επισημάνω βέβαια, για να δικαιολογήσω την αναφορά σε «θέατρο του παραλόγου», ότι Σαμαράς, Παρίσης και Δραβίλλας, είναι στελέχη της Κυβερνητικής παράταξης και μάλιστα ο πρώτος εξ αυτών πολιτικός προϊστάμενος (Υπουργός) του τρίτου (Γενικός Γραμματέας)…..



Δεύτερον, είναι ότι η γενικευμένη και καθομολογούμενη ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πολιτικά προβλήματα της χώρας, έφθασε αναπόφευκτα και στα δικά μας. Οι Κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση της Γέφυρας αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής αμέσως μετά την σύσκεψη: «Στόχος της συνάντησης υπήρξε: 1) να κλείσει η εκκρεμότητα όσον αφορά στην τεχνική χρήση της γέφυρας De Bosset και 2) να εξευρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου». Όπως όμως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση, ούτε ο πρώτος στόχος επετεύχθει, αλλά ούτε και ο δεύτερος. Μόνο υποσχέσεις υπήρξαν !!! Και μάλιστα αμφιλεγόμενης αξίας, όπως αυτή για τις νέες μελέτες …. Μία Κυβέρνηση πελαγωμένη, άγεται και φέρεται μεταξύ πεζοδρόμησης και κυκλοφορίας οχημάτων, δίχως να αντιλαμβάνεται το πραγματικό πρόβλημα που είναι η κατάρρευση της Γέφυρας De Bosset. Και όμως !!! Πρέπει έστω και την ύστατη ώρα, να κατανοηθεί ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η διάσωση της Γέφυρας De Bosset και όχι η χρήση της. Και αν τώρα – χθες !!! – δεν γίνει η αναστύλωση της, ουδείς δεν θα προλάβει να την χρησιμοποιήσει όχι ως οδογέφυρα, αλλά ούτε καν ως πεζόδρομο. Όταν πάνω από δύο χρόνια έχει ολοκληρωθεί η μελέτη Πιτιλάκη και σήμερα για πολλοστή φορά ένας Κυβερνητικός αξιωματούχος (τώρα ο Υπουργός Πολιτισμού) υπόσχεται ότι «το έργο ΘΑ ενταχθεί με δική μου μέριμνα στο ΕΣΠΑ» (ναι! αυτό που δυόμιση χρόνια τώρα δεν έχει ξεκινήσει…) ενώ την ίδια ώρα η Γέφυρα De Bosset καταρρέει με τρομαχτικούς ρυθμούς, η ανίκανη Κυβέρνηση εξελίσσεται σε επικίνδυνη !!! Και όμως λύσεις για άμεση χρηματοδότηση του έργου υπάρχουν.



Τρίτον, είναι το κατ’εξακολούθηση θεσμικό ατόπημα του Βουλευτή να βάζει στο περιθώριο όποιον έχει διαφορετική με αυτόν άποψη. Κάνει την καλέστρα για την συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού για την Γέφυρα και επιδεικτικά αποκλείεται ο κατεξοχήν θεσμικά αρμόδιος Δήμαρχος Αργοστολίου !!!

Προηγούμενο δεν υπάρχει στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Πρέπει να ανατρέξει κάποιος στην προδικτατορική εποχή (ίσως και πολύ πιο πίσω…) για να βρει την Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού να διαχωρίζει τόσο απροκάλυπτα τους Δημάρχους σε ημέτερους και μη. Φυσικά το θεσμικό ατόπημα του Βουλευτή αγγίζει και αυτούς που το υπέθαλψαν δια της σιωπής τους. Αύριο άλλωστε θα έλθει η σειρά τους….



Ως επίλογο θα παραθέσω τον ίδιο που είχα χρησιμοποιήσει και τον περασμένο Οκτώβριο. Παραμένει περισσότερο επίκαιρος, αφού η κατάσταση έχει γίνει απρόβλεπτα επικίνδυνη. Μία ματιά στις πρώτες μπούκες της Γέφυρας αρκεί για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διαγραφόμενης τραγωδίας. «Αυτό που προέχει σήμερα είναι η διάσωση του μνημείου. Οτιδήποτε άλλο αυτή την ώρα είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Η χρήση της Γέφυρας πρέπει και μπορεί να καθοριστεί μετά την αναστύλωσή της από τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, δίχως φανατισμούς και δίχως ιδεοληψίες, αλλά και δίχως να αναιρείται ο μνημειακός της χαρακτήρας.» Σήμερα θα πρόσθετα δύο μόνο στοιχεία. Πρώτον, αν δεν αναθεωρηθούν πάραυτα οι προτεραιότητες και δεν αναληφθούν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες , άμεσα μάλιστα, η τελευταία σύναξη στο Υπουργείο Πολιτισμού θα καταγραφεί ιστορικά ως η επικήδεια τελετή της Γέφυρας De Bosset. Δεύτερον, αν η συζήτηση συνεχίσει να γίνεται για την πεζοδρόμηση ή την μονοδρόμηση της Γέφυρας και μάλιστα με τέτοιο φανατισμό που να εκτρέφει τον κοινωνικό διχασμό, είναι σαν να συζητάμε για το μέλλον….. ενός πτώματος.



* πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου