Η τσίχλα κόβει την όρεξη και ανοίγει το μυαλό


Αντί να προσπαθείτε να μειώσετε την όρεξή σας για φαγητό και κατ’ επέκταση και το βάρος σας και να βελτιώσετε τη μνήμη σας με δίαιτες και ασκήσεις, ίσως είναι πιο εύκολο να το πετύχετε μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης Wringley.

Σύμφωνα με την έρευνα η τσίχλα δε θα πρέπει να είναι «απαγορευμένη» στα σχολεία. Αντίθετα μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών. Οι ερευνητές χώρισαν 108 μαθητές, ηλικίας από 13 έως 16 ετών, σε δύο ομάδες, τις οποίες παρακολουθούσαν για 14 εβδομάδες. Η πρώτη ομάδα μασούσε τσίχλα την ώρα που διάβαζε τα μαθήματα και όταν έλυνε ασκήσεις μαθηματικών. Η δεύτερη δε μασούσε καθόλου τσίχλα.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι ....
μαθητές, που μασούσαν τσίχλα, είχαν όχι μόνο κατά 3% μεγαλύτερους βαθμούς σε μαθηματικά τεστ σε σύγκριση με εκείνους, που δε μασούσαν, αλλά και συνολικά καλύτερη βαθμολογία στα μαθήματα.

"Οι μαθητές που μασούσαν τσίχλα ζητούσαν λιγότερα διαλλείματα"

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Κολλεγίου Baylor στο Χιούστον, Craig Johnston, αναφέρει: «Η τσίχλα είναι ένα εύκολο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές για καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις» και συνεχίζει «ακούγεται παράδοξο αλλά οι καθηγητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές, που μασούσαν τσίχλα, ζητούσαν λιγότερα διαλλείματα, έδειχναν μεγαλύτερη προσοχή και παρέμεναν ήσυχοι για περισσότερη ώρα, σε σχέση με τους υπόλοιπους».

«Δίνουμε περισσότερα κίνητρα για να λένε οι καταναλωτές ναι στο μάσημα της τσίχλας» δηλώνει η Gil Leveille, διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Wringley, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τα οφέλη της τσίχλας.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη μελέτη, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και αποδεικνύει ότι η τσίχλα φέρνει αίσθημα κορεσμού και μειώνει την όρεξη.

Μειώνει την όρεξη

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφική συμπεριφορά 115 ατόμων για να διαπιστώσουν ότι όσοι μασούσαν συχνά τσίχλα είχαν λιγότερη όρεξη για φαγητό και λαχτάρα για γλυκό ενώ κατανάλωναν λιγότερα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας.

Είναι λοιπόν η τσίχλα απαραίτητο κομμάτι σε μία υγιεινή διατροφή; Διατροφολόγοι και γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Παρασκευάς Παπαχρήστος σημειώνει: «Γνωρίζουμε πράγματι ότι τα τσιμπολογήματα, που κάνει κάποιος μέσα στην ημέρα, μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30% της προσλαμβανόμενης συνολικής ενέργειας και είναι ικανά να μας φορτώσουν θερμίδες και να αυξήσουν το βάρος μας.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι η χρήση τσίχλας ελεύθερης ζάχαρης καταστέλλει την ανάγκη για γλυκά σνακ, ιδιαίτερα μετά το μεσημεριανό γεύμα, μειώνοντας την όρεξη και κατ’ επέκταση την πρόσληψη θερμίδων, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σύμφωνα με έρευνες γύρω στα 5 κιλά απώλειας βάρους το χρόνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεπερνάμε το 10 mg σορβιτόλης, της κύριας γλυκαντικής ουσία της τσίχλας, την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 8 ραβδους τσίχλας, καθότι σε μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν παρατηρηθεί πόνοι στο στομάχι και διάρροια. Χρειάζονται όμως περαιτέρω έρευνες για τη χρήση τσίχλας σε σχέση με την απώλεια βάρους, ώστε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.»
Πηγή cosmos