Η ΤΡΙΩΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ


Αθήνα, 12/3/2009
Με ένα κείμενο "σεντόνι" δύο σελίδων, που κυκλοφόρησε χθες, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προσπαθεί να πείσει ότι τάχα προτίθεται να αντιδράσει στην κρίση, στο "ντόμινο" απολύσεων, στην απειλή στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις όλων μας.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ανακάλυψε επιτέλους τους υπεύθυνους για την κρίση και τη χειραγώγηση της Ενημέρωσης: "τράπεζες, εργολάβους, καναλάρχες και εκδότες, golden boys, τα τσιράκια τους", κ.λπ, κ.λπ.

Οι ελάχιστοι συνάδελφοι που είχαν το κουράγιο να ολοκληρώσουν την ανάγνωση του πονήματος θα διαπίστωσαν ότι επί του πρακτέου οι κύριοι Σόμπολος και Τσαλαπάτης απαφάσισαν μόνο μια τρίωρη στάση εργασίας στις 2 Απριλίου (ημέρα 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας των συνδικάτων).

Πληροφορίες ότι μετά την απόφαση αυτή......
η πλουτοκρατία, οι τράπεζες, οι εργολάβοι, οι καναλάρχες και οι εκδότες έντρομοι ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν τα αντεργατικά - αντικοινωνικά σχέδια τους στον Τύπο, ελέγχονται ως ανακριβείς.


Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είναι απαράδεκτη: Διαχωρίζει τους δημοσιογράφους από το ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και υψώνει "λευκή σημαία" προς τους εργοδότες.


Αυτή η συντηρητική αναδίπλωση είναι αδύνατον να κρυφτεί έστω και αν οι κύριοι Σόμπολος και Τσαλαπάτης καταφύγουν σε ...12σέλιδες "αντικαπιταλιστικές" ανακοινώσεις.



Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ αντιπρότεινε:


* Απεργιακή, διασωματειακή, κινητοποίηση σε κάθε επιχείρηση ΜΜΕ όπου ανακοινώνονται ή σχεδιάζονται απολύσεις

* Εικοσιτετράωρη απεργία στις 2 Απριλίου (με προβολή απεργιακού δελτίου ειδήσεων), και συγκρότηση σταθερού αγωνιστικού μετώπου στον Τύπο με όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία εργαζομένων.

* Συγκέντρωση και διαδήλωση όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση (με πολύωρη στάση εργασίας) το αμέσως επόμενο διάστημα με αίτημα: όχι στις απολύσεις, κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις και την Ενημέρωση.

* Διάβημα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις του Τύπου με αίτημα την εγγύηση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Δηλώσαμε και δηλώνουμε ξανά ότι είμαστε πρόθυμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο για την εκπόνηση ενός μαχητικού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης. Η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη δημαγωγία και το ανέξοδο "πιρλιπιπί".


Οι συνάδελφοι της βάσης της Ενωσης πρέπει να διεκδικήσουν την αξιόπρεπειά τους και να προσανατολίσουν καθοριστικά τη στάση της ΕΣΗΕΑ και όλων των Ενώσεων του χώρου της Ενημέρωσης.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (ΤΟΥΣ), Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ