ΠΕΡΙ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης

Κάτι δεν πάει καλά το τελευταίο καιρό, κάτι δεν κολλαει.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά παρατηρήσατε κάτι;

Πολύ ξαφνικά πρόεκυψε η «οικονομική κρίση» ρε παιδιά, πολύ απότομα, όταν τα χρηματιστήρια ηταν στα επάνω τους εκείνο το καιρό.

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, κάτι δεν πάει καλά, και αυτό το κάτι τείνει να επεκταθεί το επόμενο διάστημα.

Μαθαίνουμε καθημερινά για οικονομικά «κραχ» σε διάφορες χώρες (από πού και ως που;) και τώρα, μιλούν ότι έρχεται και σε εμάς!

Τι λέει δημοσίευμα των ΝΕΩΝ;

«Δυσοίωνες οι προβλέψεις από τις Βρυξέλλες που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ελληνικό κραχ βλέπουν οι Βρυξέλλες».

Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» Ελληνικό κραχ και όλοι εμείς το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Για να μην ξεχνιόμαστε, πάμε για νέα «επιτήρηση».

Καταντήσαμε οι «μπαταξήδες» της Ευρώπης, οι ζητιάνοι της κακιάς ώρας.

ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν οι Ευρωπαίοι για τη χώρα μας (και δεν νομίζω να τα αμφισβητεί κανείς) μας φέρνουν λίγο πιο πίσω από τη Ζιμπάμπουε και, έχουμε και τον «νέο προϋπολογισμό», εκείνον που μας άφησε «κληρονομιά» ο τέως «Τσάρος» Αλογοσκούφης.

Άλλωστε (σχετικά με τα στοιχεία) δεν θα μπορούσαν οι δικοί μας να δώσουν στους Ευρωπαίους ψευδή στοιχεία γιατί οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ είναι κορόιδα.

«Η Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2008 εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% έναντι του προηγουμένου τριμήνου, κατά το οποίο είχε εμφανίσει 1,1%»

Αυτό το ξέρουν οι Ευρωπαίοι, οι δανειστές μας.

Το έχουν γραπτό, μπροστά στα μάτια τους.

Ο προϋπολογισμός μας προβλέπει ανάπτυξη 2,7%, ενώ κατά τους Ευρωπαίους μόλις και μετά βίας θα φτάσει στο 1,5%

Ήθελα να ‘ξερα τι σοι ληγμένα έπαιρναν κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού οι φωστήρες μας.

Και το «καλό» ποιο είναι;

Υπό καθεστώς «παρακολούθησης» με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, έθεσε την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Ρoor΄s.

Η υποβάθμιση ή μη θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις της κυβέρνησης έως το τέλος του μήνα, σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση των πιέσεων κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Και για ποια ανάπτυξη μιλάμε μου λέτε;

Αφού είπαμε το «καλό», ας πούμε τώρα και το «καλύτερο», έτσι για να μην κάνουμε μισές δουλειές.

Παρόλο το χάλι μας λοιπόν (αυτά που έγραψα είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό του αίσχους) έχουμε και τα 28 δισεκατομμύρια που θα πάρουν οι τράπεζες!

Πάμε για επιτήρηση, πάμε για 500.000 ανέργους (στην καλύτερη περίπτωση αυτό δεν σας το είπα ε;), πάμε από το κακό στο χειρότερο, αλλά…..

Τα 28 για τις τράπεζες, παραμένουν!

Και πείτε μου τώρα εσείς ΟΛΑ αυτά, τι επιπτώσεις θα έχουν πάνω σε ΕΜΑΣ, στον απλό κοσμάκη.

Την «απάντηση» τη δίνει και πάλι η Ευρώπη, και διαβάστε το άρθρο των ΝΕΩΝ.

«Επιτήρηση. Παράλληλα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εκ νέου επιτήρηση των Βρυξελλών, αφού θα έχει παρουσιάσει έλλειμμα πολύ πάνω από το 3% για δύο συνεχή έτη- και, μάλιστα, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Κι εδώ αρχίζει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση: ή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα σταθερότητας στις Βρυξέλλες με «εξειδικευμένα μέτρα» περιστολής δαπανών και αύξησης εσόδων- δηλαδή να υιοθετήσει η ίδια μέτρα σκληρής λιτότητας- ή να διακινδυνεύσει να της απορριφθεί το πρόγραμμα ως ανεπαρκές.

Ο δανεισμός.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ, καθώς στην επιτήρηση έχει προστεθεί ο τεράστιος πονοκέφαλος του δημοσίου χρέους και της ανάγκης για δανεισμό- εντός του 2009 η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει 50-60 δισ. ευρώ. Όταν η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει 6 δισ., μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα αντιμετωπίσει από τις αγορές η Ελλάδα.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει σε μια χώρα- μέλος να «πτωχεύσει»- και θα εγγυηθεί η ίδια η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον δανεισμό της Ελλάδας, για πολιτικούς λόγους».

Να τους χαιρόμαστε ρε παιδιά.

Και τους «νέους» (κατόπιν ανασχηματισμού) και τους παλιούς (αποτυχημένους τσάρους της οικονομίας).

Βασίλης Τσούγκαρης

Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com