Ωραίες οι εξελίξεις για την υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο !

Γράφει ο Σταύρος Κυριαζής

Και τώρα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εξατομίκευση της ευθύνης, ακόμη και σε ζητήματα υγείας.

Πως λέμε «…ο ρυπαίνων πληρώνει» ?

Έ, για κάτι παρόμοιο μιλάνε !

Ολική επαναφορά στο 19ο αιώνα!

Οι διαδικασίες εξατοµίκευσης στις σύγχρονες κοινωνίες υποχρεώνουν το άτοµο να αναλαµβάνει την ευθύνη του εαυτού του, να βιώνει πιο άµεσα τους κινδύνους, να καταστρώνει από νωρίς το προσωπικό του "risk management" σε όλα, στις σπουδές, στις αναπόφευκτες αλλαγές τις καριέρας του, στις ποικίλες µορφές ασφάλισης και επένδυσής του και τώρα και στην κατάσταση της Υγείας του.

Όλα αυτά σηµαίνουν ρίσκο, ρίσκο, ρίσκο !

Η εξατομίκευση της ευθύνης, όμως, σημαίνει και συγκάλυψη των κοινωνικών αιτιών της αποτυχίας, του εξοστρακισμού των «αδυνάτων», των «αποτυχημένων» που συνήθως προέρχονται από εργατικά και αγροτικά κοινωνικά στρώματα.

Κάποιοι νομίζουν ότι εμείς στη Δύση, θα τη «βγάλουμε καθαρή» τελικά, αντιμετωπίζοντας μόνο τις σύγχρονες ασθένειες (χρόνιες και μη μεταδοτικές), που δεν περικλείουν το φόβο της μόλυνσης (contagion), άρα και το φόβο στον άρρωστο και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Και βιάστηκαν να κάνουν οικονομίες στο κράτος και να επιμερίσουν το κόστος του κράτους πρόνοιας στους ασθενείς μέσα από τις απ' ευθείας πληρωμές.

Κάποιοι νομίζουν ότι για τη Δύση, ξεπεράστηκαν οι φόβοι για τις επιδημίες του 17ου αιώνα και την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση του «κακού».

Όμως, καλό θα είναι να πάρουν τα μέτρα τους, γιατί μάλλον δεν θα αργήσουν να μας ταλαιπωρήσουν οι σύγχρονες «μάστιγες» !

Και τότε, ίσως βάλουμε (?) όλοι μας μυαλό.

Σταύρος Κυριαζής