Οι Κινέζοι ανησυχούν για τις επενδύσεις τους

Οι τελευταίες αλγεινές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει οργή αλλά και έκδηλη ανησυχία στους εξ’ ανατολών θιασώτες της Σινοελληνικής συμπόρευσης. Η απρέπεια με την οποία θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκε η πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη Hu Jintao από την αντιπολίτευση και τα Ελληνικά ΜΜΕ προκάλεσε οργή. Οι τελευταίες εξελίξεις και η έκρηξη βίας όμως έκαναν τους Κινέζους επιτελείς να ανησυχούν για την βιωσιμότητα των πρόσφατων αποφάσεων και του γενικότερου σχεδιασμού.

Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη ήλθε σε δεύτερη μοίρα λόγω της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, παρ’ όλη τη σημασία και σημειολογία της. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας την επίσκεψη του ηγέτη της ισχυρότερης οικονομικά χώρας του πλανήτη να προβάλλεται για μερικά λεπτά, πίσω από τις γραφικές φιγούρες του Εφραίμ και του Αρσένιου. Θεωρούν απαράδεκτη και την αποσπασματική μετάδοση των δηλώσεων του, το περιεχόμενο των οποίων ήταν εξέχουσας σημασίας για τη χώρα μας.

Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να διαφυλάξει την ισχύ των συμφωνιών τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η στάση της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) προκαλεί ανασφάλεια για τη διάρκεια των πεπραγμένων σε περίπτωση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί η εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπο του υφυπουργού κύριου Πάνου Καμμένου ο οποίος όλη αυτή την περίοδο δούλεψε μεθοδικά παρά την εκστρατεία δυσφήμισης που υπέστει. Τόσο για τη συμφωνία όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Στον κοινωνικό τομέα οι επιτελείς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ρατσιστικές δηλώσεις που προηγήθηκαν των επεισοδίων και αφορούσαν Κινεζοφοβία δυτικού τύπου (όχι στην Chinatown κλπ). Γι’ αυτό και στη διάρκεια των επεισοδίων οι Κινέζοι πολίτες είχαν ειδοποιηθεί να αποφεύγουν τα “θερμά” μέτωπα αλλά και να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κίνα απαίτησε από την πολιτεία την “αποτελεσματική προστασία” των Κινέζων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της CMC θεωρούν ότι η Ελλάδα, παρ’ όλες τις δυσμενείς εξελίξεις, αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο εταίρο στη Δύση. Η διπλωματία των λιμένων είναι δε η “Κερκόπορτα” οικονομικής εισβολής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό και το ΚΚΚ είναι αποφασισμένο να στηρίξει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά την Ελλάδα ευελπιστώντας σε εξομάλυνση της κατάστασης. Σε αυτό το μήκος κύματος, μεγάλος όγκος αδιάθετων Ελληνικών ομολόγων θα διατεθούν προς ανατολάς, γεγονός που δίνει ανάσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μετά την πρόσφατη “δολιοφθορά” από ΔΝΤ και Παγκόσμια τράπεζα.

J.H.P.

www.olympia.gr