Ρωσία: «Ήρωας της Ρωσίας" ο ομογενής κοσμοναύτης Φ.Γιουρτσίχιν, ο οποίος θα παραδώσει στον Δ. Χριστόφια την κυπριακή σημαία που μετέφερε στο διάστημα

Το χρυσό αστέρι του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τον πλέον τιμητικό τίτλο της χώρας, έλαβε με διάταγμα του προέδρου Μεντβιέντεφ ο κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν.

Ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης μεταξύ άλλων θα χαρίσει στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, που επισκέπτεται από χθες τη Μόσχα, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είχε πάρει μαζί του στο Διάστημα, έπειτα από πρωτοβουλία του ρωσόφωνου περιοδικού «Ελλάδα», που εκδίδεται στη ρωσική πρωτεύουσα.


Ο Θοδωρής ήταν Διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατά το εξάμηνο της διαστημικής του αποστολής, η οποία ξεκίνησε στις 7.4.2007, με την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν και τερματίστηκε με την προσγείωσή του στις 21.10.2007.

Ο 49χρονος κοσμοναύτης είχε προσγειωθεί με σχετικά επεισοδιακό τρόπο, καθώς το διαστημόπλοιο «Σογιούς» ακολούθησε την λεγόμενη «βαλλιστική τροχιά», διαδικασία προβλεπόμενη μεν, αλλά σπάνια και ιδιαίτερα επιβαρυντική για το τριμελές πλήρωμα, το οποίο δέχθηκε πιέσεις έως και 8,56 G, αντί του συνήθους 3-4 G.

Όπως έχει προγραμματιστεί, στο πλαίσιο της επίσημης δεξίωσης στην κυπριακή Πρεσβεία της Μόσχας, ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν θα προσφέρει την Πέμπτη στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τον είχε συντροφεύσει κατά την εξάμηνη παραμονή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με τα λιγοστά προσωπικά του είδη.

Στο πρώτο του διαστημικό ταξίδι το φθινόπωρο του 2002 με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς», ο Θοδωρής είχε πάρει στο Διάστημα την ελληνική σημαία, την οποία και χάρισε κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.