Επιστρέφει στην Προεδρία ο Πούτιν;

Για σενάριο επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας από το 2009 μιλάει, σε σημερινό της δημοσίευμα, η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti».

Η εφημερίδα προβλέπει την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ από το Προεδρικό αξίωμα εντός του επόμενου έτους, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

Χθες κιόλας ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ πρότεινε τη μετατροπή της προεδρικής θητείας από 4ετή, που είναι σήμερα, σε 6ετή, κάτι που θεωρείται από την εφημερίδα ως μέρος του σχεδίου που κατέστρωσε ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, Βλαντισλάβ Σουρκόφ.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι να προχωρήσει ο Μεντβέντεφ σε εισηγήσεις για συνταγματικές αλλαγές και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» επιστροφής του Πούτιν στην εξουσία.
Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να νομιμοποιήσει παραίτηση του νυν Προέδρου νωρίτερα του κανονικού – με την επίκληση των αλλαγών στο Σύνταγμα – και διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός του 2009. Με δεδομένη τη νομοθέτηση της εξαετούς προεδρικής θητείας, το σενάριο αυτό εξασφαλίζει στον – νυν Πρωθυπουργό – Πούτιν παραμονή στην προεδρία από το 2009 ως το 2021