ΚΑΦΕ-ΝΕΑ: Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων (27/11/08)

Γράφει Ο ΘΑΜΩΝΑΣ 27-11-08............0600-1330......


0600....Τουλάχιστον δύο ξένοι υπήκοοι είναι ανάμεσα στους νεκρούς των πολύνεκρων επιθέσεων στη Βομβάη, ενώ έντεκα τραυματίστηκαν, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο Press Trust. Νεκροί είναι ένας Ιάπωνας 41 ετών και ένας Αυστραλός 49 ετών, διευκρίνισε το πρακτορείο, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Οι τραυματίες είναι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Σιγκαπούρη.Νωρίτερα, η αστυνομία της Βομβάης έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι αλλοδαπούς μεταξύ των συνολικά 101 νεκρών, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών φθάνει τους

900. ....Καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία, Μπανγκλαντές, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 101 ανθρώπων και τον τραυματισμό 287.Ειδικότερα, το Μπανγκλαντές καταδίκασε σήμερα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Βομβάη, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 101 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 300. ....

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου τις συνθήκες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν εξωτερικά ιατρεία και τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά παραμένει κλειστή. Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί σε μία λαϊκή κοινωνία της Αττικής να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία ενώ υπάρχουν υποδομές και προσωπικό, επισημαίνοντας πως αντί να πηγαίνουμε καλύτερα πηγαίνουμε χειρότερα.

....Corriere dello sport: «Δραματική ήττα για την Ιντερ αλλά και πρόκριση την ίδια ώρα. Η ομάδα του Μουρίνιο έχασε το χαμόγελό της μετά τη νίκη επί της Ιντερ. Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με 4-5-1 με σκοπό να κλείσει τους χώρους και τα κατάφερε». Gazzeta dello sport: «Η Ιντερ ητττήθηκε από τον Παναθηναϊκό αφού μόνο στα τελευταία λεπτά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Κέρδισε την πρόκριση όμως λόγω της ισοπαλίας στην Κύπρο. Καθοριστικό το γκολ του Σαριέγκιο. Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε μέσα στο Σαν Σίρο».

....Ο επικεφαλής της αστυνομίας του κρατιδίου Μαχαράστρα ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ομηρίας έλαβε τέλος στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, αλλά ακόμη δεν έχει λήξει στο ξενοδοχείο Τριντέντ/Ομπερόι.«Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο Ταζ Μαχάλ είναι όλοι σώοι», δήλωσε ο Α.Ν. Ρόι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NDTV, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν ένοικοι στα δωμάτια, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι».

....Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίστηκαν σήμερα, από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε διαφορετικά μέρη της Βαγδάτης.Στην πρώτη έκρηξη, μία βόμβα χτύπησε στρατιωτική περίπολο στην περιοχή Καχίρα της βόρειας Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, ανακοίνωσε η αστυνομία.

....Ληστεία σε κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς επί της Β. Κωνσταντίνου 110 στο Κορωπί σημειώθηκε στις 10:45 π.μ. Δύο άνδρες με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από τα ταμεία άγνωστο μέχρι στιγμής ποσόν και διέφυγαν.

....Νεκρός ανασύρθηκε στις 12 το μεσημέρι ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από χώματα και ένα μαντρότοιχο, κατά τη διάρκεια εργασιών σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, στην οδό Μπακοπούλου στο Νέο Ψυχικό.

....Ενας Έλληνας και η σύζυγος ενός Ελληνα υπηκόου (πιθανότατα αλλοδαπή) είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα πολυτελή ξενοδοχεία της Βομβάης, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, Γ. Ανδρεάδης.

....Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούσθηκαν στη νότια περιοχή της Βομβάης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.Εν τω μεταξύ, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιχείρηση εναντίον των ενόπλων που κρατούν όμηρο έναν ραβίνο στο Nariman House.

....«Παγκάρι» σε επτά (7) τράπεζες είχε ανοίξει η Μονή Βατοπεδίου για την κίνηση των «ιερών» λογαριασμών του ηγούμενου Εφραίμ, μέσα από τους οποίους πραγματοποιήθηκε «αμοιβή»-μυστήριο 15 εκατ. ευρώ το 2007 προς άγνωστο αποδέκτη.

....Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής αποκαλύπτεται ακόμη η ύπαρξη εμβάσματος 10,4 εκατ. ευρώ της Μονής προς την κυπριακή offshore εταιρεία «Rassadel», που ανήκει στο μοναστήρι, καθώς είναι ο πραγματικός και τελικός δικαιούχος της Μονής και μέσω της οποίας κινήθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ για την αγορά από τη «Νoliden» του ολυμπιακού ακινήτου και η οποία συμμετέχει κατά 30% στην κατασκευαστική εταιρεία «Ανθεμιάς ΑΕ» του Αθ. Πάπιστα, που αγόρασε τα οικόπεδα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης.

....«Αδειο» είναι το πακέτο στήριξης των ασθενέστερων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.Το οικονομικό επιτελείο λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ κατά τα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας και εξαιτίας των δημοσιονομικών αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει ετοιμάζει ένα «κοινωνικό πακέτο» περιορισμένης εμβέλειας και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

....Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο των 28 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει συνάντηση με προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για να καθοριστεί κοινή γραμμή πλεύσης. Ήδη πάντως, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου, η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο και μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις.

....1325...Δύο ένοπλοι ισλαμιστές έχασαν τη ζωή τους σε νότια επαρχία της Υεμένης σήμερα, όταν τα εκρηκτικά που μετέφεραν με μοτοσικλέτα εξερράγησαν τυχαία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.Οι δύο άνδρες σχεδίαζαν επίθεση σε στόχο που δεν έγινε γνωστός στην επαρχία Αμπιάν, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.