Οι Αλχημιστές:Επαιξαν, Εχασαν και όμως Κέρδισαν

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Eίναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, που μοιάζει με ανέκδοτο; Και όμως, στη Wall Street όλα είναι δυνατά. Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian-online , σήμερα, έξι μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-τράπεζες που είχαν δραστηριοποιηθεί στη Wall street, λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί η βοήθεια των 700 δις από το αμερικανικό κογκρέσο, διένειμαν σε ανώτερα στελέχη τους 70 δις δολάρια αμοιβές και μπόνους. Οι άνθρωποι που τζόγαραν, έχασαν και κατέστρεψαν άλλους, στο τέλος βγήκαν και κερδισμένοι. Αυτή είναι η σαγηνευτική γοητεία του Καπιταλισμού της Δημιουργικής Καταστροφής. Αν μάλιστα σκεφτείτε, πως, για πολλούς χαμένους του χρηματιστηρίου, κυρίως για τους τζογαδόρους, αυτοί οι τύποι είναι τα ινδάλματά τους και πως ο μέσος τζογαδόρος έχει μια τάση αυτοκαταστροφής, η ηδονή είναι απόλυτη, διότι είναι αμοιβαία και έχει απενοχοποιητικά στοιχεία αλτρουισμού.

Διαβάζοντας αυτήν την είδηση, κατανοώ πλέον πλήρως τις ενέργειες των ηγετών του κόσμου να τους χαρίσουν μερικά ακόμη δισεκατομμύρια, διότι γνωρίζουν πως οι επόμενες γενιές θα τους θεωρούν ως τους σοφότερους του 21ου αιώνα. Κάτι παρόμοιο δεν έγινε και με τον Σολομώντα; Αφού με σκληρούς φόρους και με μια ημέρα το μήνα δωρεάν εργασία όλων των υπηκόων του προς τιμήν του, έγινε ζάμπλουτος, ώστε να μπορεί να συντηρεί τις 700 γυναίκες του και τις 300 παλακίδες του, θεωρήθηκε από δισεκατομμύρια πιστών ως ο σοφότερος επί γης. Αν σκεφτεί κανείς πως, αναλογικά με τους πληθυσμούς, οι περισσότεροι από τους χρηματιστές που κέρδισαν ανήκουν στο ίδιο θρήσκευμα με τον Σολομώντα δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα. Τα χρήματα πάλι στους απογόνους του πήγαν.

Αυτό δεν το τονίζω με ίχνος αντισημιτισμού. Θεωρώ πως ανήκουν στους εξυπνότερους λαούς και σε θέματα χρημάτων είναι έτσι κι αλλιώς οι πρώτοι. Η προσπάθεια να κερδίσεις στο χρηματιστήριο λεφτά από έναν εβραίο, έχει τις ίδιες πιθανότητες που έχει ένας γερμανός τουρίστας να κερδίσει λεφτά από έναν έλληνα παπατζή. Ελπίζω με αυτό να μην έδωσα τροφή σε κάποιους συνομωσιολόγους να αρχίσουν τις ανόητες σολομωνικές τους. Δεν υπονοώ τίποτα αντισημιτικό, ούτε ταυτίζω τους επενδυτές του χρηματιστηρίου με τους τζογαδόρους του.