Παντού υπάρχουν Ελληνες

Έλληνες στην Κόστα Ρίκα

Στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής, στην Κόστα Ρίκα, ζουν σήμερα περίπου 35 ελληνικές οικογένειες. Οι περισσότεροι βρέθηκαν σε αυτή τη μικρή εξωτική χώρα ακολουθώντας τον έρωτά τους, άλλοι γιατί στην Κόστα Ρίκα βρήκαν τον παράδεισο που έψαχναν και κάποιοι γιατί μπόρεσαν να σταθούν οικονομικά ή νίκησαν ακόμη και τον καρκίνο, όπως ο Νίκος Κάπους.

Οι Ελληνες ζουν διάσπαρτοι στη χώρα. Θα τους συναντήσεις σε κάθε μεγάλη πόλη ή κάποιο "παραδεισένιο" μέρος. Οι περισσότεροι δεν είναι ούτε πλούσιοι, αλλά ούτε φτωχοί. Αρκετοί όμως κατάφεραν να κάνουν περιουσίες.

"Οπου δεν υπάρχει παπάς, χάνεται ο ελληνισμός. Ετσι μου λένε διάφοροι. Εμείς κρατάμε τον ελληνισμό χωρίς παπά. Μόνο δύο φορές ήρθε ιερέας στην Κόστα Ρίκα στα τελευταία 50 χρόνια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Κόστα Ρίκα, Θεοδώρα Τσίχλη, η οποία βρέθηκε στην Κόστα Ρίκα ακολουθώντας τον έρωτά της.

Υπολογίζεται ότι από τους πρώτους Ελληνες που ήρθαν στη χώρα από τις αρχές του 1900 ο αριθμός των Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς, φτάνει τους 300.

Το 1990 έγινε το πρώτο επίσημο καταστατικό και η ελληνική κοινότητα απέκτησε τη δική της στέγη μόλις το 2003. Όλα αυτά τα χρόνια όμως οι Ελληνες της Κόστα Ρίκα είχαν επαφή. Ψάχνουν ευκαιρίες και αφορμές να συναντηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του Κώστα Χριστοφιλέα από την Πουνταρένας, δίπλα στον ειρηνικό ωκεανό. Πλήρωσε και έφερε ιερέα από γειτονική χώρα για να κάνει τη βάφτιση του μικρότερού του, αγόρασε μέχρι και κολυμπήθρα και έκανε την τελετή στο σπίτι του. Είχε καλέσει όλους τους Έλληνες της χώρας.

Στα σύνορα της Κόστα Ρίκα με τη Νικαράγουα, στην πόλη Λιμπέρια, ζει ο Παύλος Γεντιλίνης. Γεννήθηκε στην Ουρουγουάη, στο Μοντεβιδέο, από Αργεντίνα μητέρα και Έλληνα πατέρα, από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Αφού έζησε σε πολλές χώρες, πριν 17 χρόνια επέλεξε να μείνει στην Κόστα Ρίκα. Σήμερα έχει δική του επιχείρηση τροφοδοσίας γευμάτων σε εταιρίες.

"Δεν έχω γερούς δεσμούς με την Ελλάδα, έχω όμως με τους Ελληνες. Το ξέρω ότι αδικώ τη μάνα μου που είναι Αργεντίνα, όμως εγώ δηλώνω Ελληνας. Είμαι αφάνταστα περήφανος για αυτό", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κόστα Ρίκα, σε ένα γραφικό χωριό, το Μοντεζούμα που αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών αστέρων του κινηματογράφου, το ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε τα αδέλφια Νίκο και Κώστα Τζαβάρα, από την Αθήνα.

Ο Νίκος είχε μια βιοτεχνία στην Ελλάδα που μόνο προβλήματα του είχε προκαλέσει. Βρισκόταν σε αδιέξοδο. Πριν 17 χρόνια πήρε το σάκο του και πήγε στην Κόστα Ρίκα για μερικές εβδομάδες να χαλαρώσει. Φτάνοντας στη Μοντεζούμα μαγεύτηκε από την περιοχή. Εκεί βρήκε μια ευκαιρία να αγοράσει ένα κομμάτι γης. Ο Νίκος ξαναγύρισε στην Ελλάδα έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια!

Αυτό το κομμάτι γης σήμερα αποτελεί το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα σε όλη την περιοχή. Το "Los Mangos".

Στο Σαν Χοσέ υπάρχει και η πιτσαρία "Ακρόπολης", με μια μεγάλη φωτογραφία του Παρθενώνα. Ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος Κατσιγιάννης από τον Πειραιά.

Στην άλλη άκρη της Κόστα Ρίκα, στα σύνορα με τον Παναμά, ζουν τρεις Ελληνες. Στο Πουέρτο Βιέχο εύκολα θα βρει κανείς το ξενοδοχείο "Αγάπη", ένα όμορφο συγκρότημα με ξύλινα σπίτια μόλις μερικά μέτρα από την παραλία της Καραϊβικής. Ιδιοκτήτης είναι ο Τάσος Αναστασιάδης από τη Μυτιλήνη.

Μερικά χιλιόμετρα παραπέρα, μένει η Ισμήνη Σκουλίδου από τις Σέρρες. Ενας μεγάλος έρωτας την κράτησε στην περιοχή. Καρπός του έρωτά της ο επτάχρονος Αλέξανδρος που βρήκε ευκαιρία να μιλήσει μαζί μας ελληνικά. Με οικονομίες χρόνων σήμερα χτίζουν ένα σπίτι μέσα στο δάσος, δίπλα στη θάλασσα.

Ο Νίκος Κάπους από την Πάρο, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Πριν τέσσερα χρόνια οι γιατροί διέγνωσαν ότι έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Του έδωσαν πέντε μήνες ζωή. Αποφάσισε να μην κάνει θεραπείες και ήρθε στο Πουέρτο Βιέχο. "Ηξερα αυτό το μέρος από παλιά. Μου έδινε θετική ενέργεια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Πηγή Α.Π.Ε.