H οικονομία του τζόγου «πνέει τα λοίσθια»;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.».

«Εικόνα απαξίωσης στο Χ.Α. με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο».

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των οικονομικών εφημερίδων σήμερα. Πάνω που πάει να σηκώσει κεφάλι το ΧΑΑ, έρχεται το επόμενο χτύπημα. Ότι κέρδισε τη Δευτέρα το έχασε σε δύο συνεδριάσεις. Τα ανησυχητικά νέα δεν αφορούν μόνο στην Αθήνα.

Η μετοχή της τέταρτης σε μέγεθος Τράπεζας Επενδύσεων των ΗΠΑ, της Lehman Brothers, έχασε την περασμένη εβδομάδα το 75% της αξίας της. Η είδηση που κυκλοφόρησε την παρασκευή, πως υπάρχει δήθεν ενδιαφέρον εξαγοράς της με την ενεργό ανάμειξη του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, έδωσε πάλι μια ανάσα, στη συνεχή πτώση. Μέχρι σήμερα όμως, που πολλοί εύχονται να μην είναι σαν τη Μαύρη Δευτέρα του 87.

Ολες αυτές οι προσωρινές λύσεις, μακροχρόνια, ακόμη και βραχυχρόνια, δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτα, λένε όλοι οι σοβαροί αναλυτές. Εν τω μεταξύ, τα λεγόμενα παπαγαλάκια, αρχίζουν και εξαφανίζονται από τα ελληνικά καφενεία. Και ο τελευταίος άρρωστος τζογαδόρος άρχισε να καταλαβαίνει πως κανείς δε μοιράζει λεφτά. Η γνωστή ρήση των κερδοσκόπων, «στα χρηματιστήρια δεν υπάρχουν θύτες και θύματα», αρχίζει να κυκλοφορεί πάλι στην πιάτσα. Τα χρηματιστήρια θα εξακολουθούν σίγουρα να υπάρχουν, δεν θα παίζουν όμως πια το ρόλο του ρυθμιστή (ληστή των αποταμιεύσεων των μικροπαικτών) της οικονομίας. Το ανθρώπινο γένος θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως υπήρχε και πριν την εμφάνισή τους. Ο τρόπος που λειτούργησαν τα περισσότερα χρηματιστήρια στον κόσμο, και το δικό μας, που από χώρο εξεύρεσης φτηνού χρήματος για τις επιχειρήσεις και ικανοποιητικών κερδών για τους επενδυτές, μετατράπηκαν σε καζίνα, δεν θα κάνει αισθητή την ανυπαρξία τους. Ας μην ξεχνούμε πως τα περισσότερα κέρδη βγήκαν από τις ειδήσεις για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων απλών επενδυτών.

Και τα καζίνα στην Ελλάδα απασχολούν χιλιάδες άτομα, έχουν σπρώξει όμως δεκάδες χιλιάδες οικογένειες επιχειρηματιών, αγροτών και εργαζομένων στην καταστροφή και στην απόγνωση. Άλλο πράγμα η επένδυση χρημάτων με την προσδοκία του κέρδους και άλλο πράγμα ο τζόγος, όπως εξελίχθηκε το ΧΑΑ. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις, για τροποποίηση του κανονισμού του ΧΑ και την εισαγωγή νέων σύνθετων προϊόντων, σίγουρα δεν πρόκειται να κερδίσουν πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη είναι η ψυχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ειδήσεις από τις προοπτικές της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας μόνο ανησυχία προκαλούν.

Αλέξανδρος Πιστοφίδης