Να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου καλεί την Άγκυρα η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία

Να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε ό,τι αφορά το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, καλεί την τουρκική κυβέρνηση η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (Commission on International Religious Freedom) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε το καλοκαίρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη μακρά αντιδικία του με την τουρκική κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου και επιφυλάχθηκε να καθορίσει με νεώτερη απόφασή του τον τρόπο με τον οποίο το Πατριαρχείο θα αποκατασταθεί για τα δικαιώματά του. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (επτά στις επτά θετικές ψήφοι).

"Η Επιτροπή καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιδείξει την προσήλωσή της στην τήρηση της έννομης τάξης για όλους τους πολίτες στην Τουρκία, εφαρμόζοντας αυτή τη σημαντική απόφαση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Αυτή είναι μια απόφαση-ορόσημο για όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία" δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Φελίτσε Γκάερ και πρόσθεσε: "Η άμεση και πλήρη εφαρμογή της πρόσφατης αυτής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνιστούσε ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα καταδείκνυε την αυθεντική προσήλωση (της Άγκυρας) στην πορεία των μεταρρυθμίσεων".