Βρήκαν το γονίδιο που θα κάνει τους άνδρες αιωνόβιους

Τριπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν έναν αιώνα έχουν οι άνδρες που στο γενετικό τους κώδικα εμφανίζεται δύο φορές το γονίδιο FOXO3A και σε αυτό υπάρχει δύο φορές γραμμένο το γράμμα Τ ή το γράμμα G!

Ο γενετικός κώδικας, το γνωστό μας DNA -εξηγούν οι επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Κουακίνι στη Χονολούλου και των ιατρικών κέντρων στην Ιαπωνία που υλοποίησαν την έρευνα σε δείγμα 8.000 Ιαπωνοαμερικανών- είναι γραμμένος σε αλφάβητο τεσσάρων χημικών μονάδων, δεμένων μεταξύ τους έτσι ώστε να δημιουργούν τη διπλή αλυσίδα. Το τετραμελές αλφάβητο απαρτίζεται από τα γράμματα A, T, C, G.

Οι συμμετέχοντες με καλή υγεία είχαν το γράμμα Τ σε σημείο-κλειδί του γονιδίου FOXO3A, ενώ σε πολύ καλύτερη κατάσταση ήταν όσοι είχαν το γράμμα G σε αυτή τη θέση. Εκείνοι που έχουν διπλά αντίτυπα των συγκεκριμένων γραμμάτων και στα δύο γονίδια της μακροζωίας έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να φθάσουν κατά μέσο όρο τα 98 χρόνια, ενώ αρκετοί μπορεί να φθάσουν και τα 106 έτη.

Η έρευνα διήρκεσε περίπου σαράντα χρόνια και, σύμφωνα με τον δρ Μπράντλεϊ Γουίλκοξ, είναι η μόνη που έχει παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων τόσου μεγάλου δείγματος συμμετεχόντων. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι πολλά γονίδια επιμηκύνουν τη ζωή σε διάφορους οργανισμούς, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται γονίδιο το οποίο συνδέεται ευθέως με τη μακροζωία στον άνθρωπο.

Πηγή espresso