Οι καταιγίδες στην Αθήνα οφείλονται στην πολυκοσμία

Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κατοίκων στην πρωτεύουσα ευθύνεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, για τις έντονες καταιγίδες που εκδηλώνονται στην πρωτεύουσα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που παρατηρείται στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως προκαλεί τις έντονες καταιγίδες που ξεσπούν πάνω από την πόλη.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ειδικοί κλιματολόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι μελέτησαν τα μετεωρολογικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται πάνω από την Αθήνα και οι οποίες έχουν αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετίζονται με την αστικοποίηση της Αθήνας, δηλαδή την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και τη μεγάλη ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι σταθμοί μέτρησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκύπτει ένα μετεωρολογικό παράδοξο: ενώ τα παλιότερα χρόνια έβρεχε επί αρκετές μέρες το χρόνο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μια συγκεκριμένη ποσότητα βροχής, τώρα τελευταία ο αριθμός των ημερών που βρέχει έχει μειωθεί, χωρίς όμως να μειωθεί αντίστοιχα και ο όγκος του νερού της βροχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι τα τελευταία χρόνια (ιδίως από το 1990 και μετά) πέφτει πολύ περισσότερη βροχή σε λιγότερες μέρες.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο ρόλος της θερμικής νησίδας, όπως την έχουν ονομάσει οι ειδικοί. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση στον αριθμό των καταιγίδων που πλήττουν την πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί ελαφρά και ο όγκος του νερού που πέφτει. Το φαινόμενο αυτό δείχνει να ανησυχεί τους επιστήμονες, επειδή -όπως λένε- αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα που έχουν γίνει με σκοπό να προβλέψουν τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα μας ύστερα από μερικές δεκαετίες κάνουν λόγο για αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ερημοποίηση περιοχών.
espresso