Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2008 - Θεσσαλονίκη


Με χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας "Ημέρας Ελεύθερου Λογισμικού 2008", στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση που αφορά την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού, με εκατοντάδες ομάδες από όλο τον πλανήτη να συμμετέχουν σε αυτήν!

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι καθημερινές μας εμπειρίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το λογισμικό. Το λογισμικό επιδρά στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους γύρω μας, στον τρόπο που διασκεδάζουμε, δουλεύουμε, ακόμα και στο πώς βρίσκουμε τον προορισμό μας στους δαιδαλώδεις δρόμους μιας πόλης. Πλέον το λογισμικό στηρίζει το σημερινό τρόπο ζωής, βασικές μας ελευθερίες όπως αυτή της συνάθροισης, της σκέψης, της επιλογής και πολλές άλλες. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία και την επίδραση του λογισμικού και γενικότερα της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Τί είναι όμως το "Ελεύθερο Λογισμικό"; Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το τεχνολογικό μέλλον το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, το οποίο είναι βιώσιμο και δεν επηρεάζει αρνητικά τις βασικές ελευθερίες μας, που θεωρούμε δεδομένες. Λογισμικό παρακολούθησης το οποίο καταγράφει συνομιλίες, τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορεί και εγκαθίσταται στους υπολογιστές μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Το κλείδωμα των ταινιών ανά γεωγραφική περιοχή, εισάγει ένα τεχνητό εμπόδιο στο διεθνές περιεχόμενο. Πού είναι η προσωπική μας επιλογή; Ιδιόκτητα "κλειστά" προγράμματα, μπορούν να μας κλειδώνουν έξω από το ίδιο μας το περιεχόμενο. Η Ελευθερία του Λογισμικού μπορεί να συντηρηθεί μόνο από διαφανή συστήματα (όπως το Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό) που είναι βασισμένα σε ανοικτά, ασφαλή και βιώσιμα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των μορφών δεδομένων και των πρωτοκόλλων επικοινωνίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ένα ετήσιος εορτασμός μεγάλης σημασίας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα. Γενικές πληροφορίες για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, μπορείτε να βρείτε στο http://softwarefreedomday.org/about/el. Σας προσκαλούμε να έρθετε για μια ευχάριστη ημέρα γεμάτη από ενδιαφέρουσες συζητήσεις, δωράκια και πληροφορίες, στο δικό μας χώρο εορτασμού, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.