Οι ακτιβιστές έσπασαν τον κλοιό και μπήκαν στην Γάζα

Έφτασαν πριν λίγο στον προορισμό τους, μετά την άδεια που τους έδωσε το Ισραήλ, τα δύο πλοία με ελληνική σημαία με ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να ζητήσει από τους ακτιβιστές να μην προσεγγίσουν τις ακτές της παλαιστινιακής περιοχής που ελέγχεται από την Χαμάς, αλλά αποφάσισε τελικά να τους αφήσει να περάσουν.

Η ειρηνιστική αποστολή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από δεκάδες πολίτες της Γάζας.

Νωρίτερα, οι ακτιβιστές είχαν καταγγείλει «ηλεκτρονικό αποκλεισμό» από την πλευράς του Ισραήλ.

«Τα ηλεκτρονικά συστήματα που εγγυώνται την ασφάλειά μας δέχονται παρεμβολές και δεν λειτουργούν καλά» αναφερόταν σε ανακοίνωση των ακτιβιστών που διάβασε στη Λάρνακα ο εκπρόσωπός τους Ράμζι Κίζια.

Οι 46 ακτιβιστές αναχώρησαν με τα δύο ξύλινα σκάφη «Free Gaza» και «Liberty», τα οποία αγοράστηκαν στην Ελλάδα ειδικά για το ταξίδι αυτό από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Free Gaza Μovement (Κίνημα Ελεύθερη Γάζα), όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλοί Έλληνες, η αδελφή της συζύγου του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, η 84χρονη επιζήσασα του Αουσβιτς Έντι Επστάιν και η 81χρονη αμερικανίδα μοναχή Αν Μοντγκόμερι. Οι 46 ακτιβιστές μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νότα με την οποία προειδοποιεί ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Γάζας σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ενώ κατήγγειλαν επίσης ότι έχουν δεχθεί ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής τους.

Στόχος των ακτιβιστών είναι να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παλαιστινιακή αυτή περιοχή, η οποία ασφυκτιά κάτω από το βάρος του ισραηλινού αποκλεισμού, ο οποίος επεβλήθη αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, τον Ιούνιο 2007.

«Ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί», δήλωσε στη γαλλική Le Monde η Έντι Επστάιν, «ο ισραηλινός στρατός υποβάλλει τη Γάζα σε λιμοκτονία και η Δύση παρατηρεί σιωπηλή μήπως και κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Οι διωκόμενοι έγιναν διώκτες».

Τη συμπαράστασή τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων o αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο Νοτιοαφρικανός Αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και η βορειοϊρλανδή νομπελίστρια Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ.