ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ενώ η κακοκαιρία της Κυριακής έσπειρε την καταστροφή σε Ορμυλια, Μεταμόρφωση και Καλύβες με την χαλαζόπτωση αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς καρπό, ο «απόηχος» της είχε άσχημα αποτελέσματα.

Από πτώσεις κεραυνών την Κυριακή σε Σιθωνία και Άγιο Όρος εκδηλώθηκαν πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία αφού αποφεύχθηκε η εξάπλωση τους.

Συγκεκριμένα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά πάνω από την Κουτουρού προς το μεσημεράκι.

Αμέσως έσπευσαν τα περιπολικά και η έξοδος του Κλιμάκιου Νέου Μαρμαρά, τα οποία ενισχύθηκαν από τον Πολύγυρο, και από εθελοντικές ομάδες της περιοχής, ενώ καθοριστική στάθηκε η από αέρος υποστήριξη με δυο καναντέρ.

Πριν καλά καλά οι δυνάμεις πάρουν μια «ανάσα», δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή από την άλλη μεριά του ποδιού της Σιθωνίας, σε δύσβατη περιοχή απέναντι από το Πόρτο Καρράς στους αμπελώνες μέσα σε «φαράγγι».

Τα αεροπλάνα ξεκίνησαν τις ρίψεις ενώ γρήγορα κατέφθασαν και οι χερσαίες δυνάμεις θέτοντας την φωτιά πολύ γρήγορα υπό έλεγχο, και σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες της.

Βέβαια δεν ηταν γραφτό οι πυροσβέστες να ησυχάσουν έστω και για λίγο, αφού με το που έσβησε και αυτή η φωτιά, νέα εστία εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στο Πλατανιτσι, ενώ μέσα σε λίγη ώρα είχαμε και εκδήλωση πυρκαγιάς και στο Άγιο Όρος.

Και πάλι η καταστολή των πυρκαγιών ηταν ΑΜΕΣΗ.

Εδώ να κάνω κάποιες υπενθυμίσεις.

Όπως παρατηρήσατε, οι πυρκαγιές στη Σιθωνία ήταν και από τις δυο μεριές του «ποδιού» κάτι που μεταφράζεται για τις χερσαίες δυνάμεις σε διανυση πολλών χιλιομέτρων και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, σε συνδυασμό μάλιστα με την κίνηση στο οδικό δίκτυο που ηταν αυξημένη, και την άνευ παιδείας συμπεριφορά πάρα πολλών οδηγών οι οποίοι απλά αδιαφορούσαν για τις σειρήνες των πυροσβεστικών, άλλοι δε, με το που περνούσε το πυροσβεστικό κολλούσαν από πίσω για να προσπεράσουν άλλους οδηγούς.

Θετικό ηταν ότι δεν είχε ισχυρούς ανέμους για να «ανοίξουν» οι εστίες και ο συνδυασμός εναέριων και χερσαίων μέσων απέτρεψε μια μεγάλη καταστροφή.

Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε για ακόμα μια φορά παρ'ολες τις δυσκολίες και την έλλειψη προσωπικού και νέων οχημάτων για αντιμέτωπη δασικών συμβάντων.

Τις φωτιές αυτές πρέπει να επισημάνω ότι τις περιμέναμε γιατί όπως έγραψα και πιο πάνω από την προηγούμενη είχαν πέσει πολλοί κεραυνοί τόσο σε Σιθωνία, όσο και σε Άγιο Όρος.

Για την πυρκαγιά στο Άγιο Όρος η οποία τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις τόσο από την Χαλκιδική, όσο και από την Θεσσαλονίκη (πεζοπόρα της Ε.Μ.Α.Κ κλπ) ενώ και εκεί τα εναέρια μέσα έπαιξαν βασικό ρόλο.

Συνοψίζοντας, η προχθεσινή μέρα ήταν για την Χαλκιδική και ειδικά για την Σιθωνία «γεμάτη» από συμβάντα τα οποία αντιμετωπίστηκαν με το «ελάχιστο τίμημα» για την φύση και τους επισκέπτες του Νομού.

Βασίλης Τσούγκαρης

Εθελοντής Πυροσβέστης

Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com