Σκότωσαν μία από τις δύο αρκούδες του Ολύμπου

Μόλις μία αρκούδα απέμεινε στον Όλυμπο. Χθες βρέθηκε νεκρή μία ακόμη νεαρή αρκούδα, η δεύτερη από τις τρεις συνολικά που είχαν εντοπίσει και καταγράψει οι επιστήμονες στο βουνό των θεών.

Η άτυχη, μικρόσωμη, καφέ αρκούδα ήταν αρσενική, οκτώ έως δέκα ετών, θανατώθηκε και εγκαταλείφθηκε σε ένα ρέμα στην περιοχή «Καράμπα- Ξηρολάκκι», στα όρια του Ολύμπου με τα Πιέρια Όρη, όπου την εντόπισαν ένας ομοσπονδιακός θηροφύλακας και ένας δασοφύλακας. Όπως εκτιμάται ήταν νεκρή εδώ και περίπου έναν μήνα. Η εικόνα του ζώου κάνει τους ειδικούς να μιλούν για ακόμη ένα άγριο ανθρώπινο έγκλημα ενάντια στην «άγρια» φύση, καθώς το στόμα της ήταν ανοιχτό, κάτι που σημαίνει πως πριν καταλήξει, είχε σπασμούς, ενώ έφερε και τραύματα στο σώμα της από κάποιο αντικείμενο. Οι πρώτες εκτιμήσεις των κτηνιάτρων αναφέρουν ότι το ζώο θανατώθηκε είτε από πυροβόλο όπλο είτε από δηλητηριασμένη τροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», οι αρκούδες εξαφανίστηκαν για περίπου 60 χρόνια από τον Όλυμπο, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια επανεμφανίστηκαν τρία μόνο ζώα του είδους.

Όμως η πρώτη αρκούδα που έκανε το 2003 με 2004 την εμφάνισή της στην περιοχή θανατώθηκε πριν από λίγους μήνες, από ανθρώπους οι οποίοι όχι μόνο την πυροβόλησαν, αλλά βιντεοσκόπησαν το... κατόρθωμά τους, το οποίο επιδείκνυαν στη συνέχεια στους συγχωριανούς τους.

«Βάσει των δικών μας ενδείξεων, η αρκούδα που βρέθηκε νεκρή ήταν η δεύτερη που ζούσε στην περιοχή και όπως όλα δείχνουν εκεί έχει απομείνει πλέον μόνο μία», δηλώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ» Ηλιάνα Μπουσιάκη, προσθέτοντας ότι «είναι πλέον άγνωστο και αν θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία επαναποίκησης του Ολύμπου από την αρκούδα ή θα εξαφανιστεί και πάλι». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί θανατώνουν τις αρκούδες, τις οποίες βλέπουν να προκαλούν ζημιές με επιδρομές σε καλλιέργειες και μελίσσια. Αποδίδουν μάλιστα τα «εγκλήματα» στην έλλειψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς.

Τα Νέα