Μας περιμένει Νέα Επιτήρηση

Αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών ζητούν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την Ελλάδα σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών της στοιχείων των τελευταίων τριών ετών, ζητώντας να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα και τα ομόλογα για την πληρωμή του χρέους των νοσοκομείων.

Η Εurostat ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι στον υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να συμπεριληφθούν τα ομόλογα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτίθεται να εκδώσει η κυβέρνηση για την πληρωμή του χρέους των νοσοκομείων και την εξόφληση των προμηθευτών φαρμακευτικών ειδών.

Από την έκδοση των ομολόγων, εκτός από το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί λογιστικά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα προηγούμενα έτη.

Καθώς τα σχετικά ποσά ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικο έλλειμμα θα διογκωθεί και θα φέρει την Ελλάδα πολύ κοντά και πιθανόν πάνω από το όριο επιτήρησης του 3% του ΑΕΠ που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά, το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχονταν στο 2,2% του ΑΕΠ και για το 2008 προβλέπεται να φτάσει το 1,6% αν και ο στόχος δεν φαίνεται εφικτός λόγω της υστέρησης των εσόδων, της αύξησης των δαπανών και του δημοσίου χρέους.

Μία αύξηση κατά 1% πάνω από τα επίπεδα του 2007 θα έθετε την Ελλάδα εκτός ορίου. Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιράσει το έλλειμμα στα τρία τελευταία έτη. Το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναθεώρηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη ενώ υπογραμμίζουν ότι το βασικό ζήτημα είναι η απάντηση της οικονομικής κρίσης και τα προβλήματα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αλλά της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.