Φάκελος Ναρκωτικά ( 19)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ

Είναι ισχυρό διεγερτικό και παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το έτος 1927.

Χρήση:

Στην ιατρική χρησιμοποιείται επί νευροψυχικών διαταραχών, επί της ναρκοληψίας και κατά της νόσου του Parkinson.

Κατάχρηση:

Οι συνέπειες από την κατάχρηση της αμφεταμίνης είναι:

Η αύξηση της συγκέντρωσης του ατόμου, η απομάκρυνση της κόπωσης και του ύπνου.

Η επίδραση γενικά επί της φυσιολογίας του ατόμου, (θεραπεία παχυσαρκίας).

Η αντικατάσταση ενός ναρκωτικού π.χ. λόγω αποκλεισμού της πηγής προμήθειάς του, ή η επιθυμία αύξησης των αποτελεσμάτων ενός άλλου ναρκωτικού.

Μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο η κατάχρηση των αμφεταμινών σ' όλο τον κόσμο, έλαβε τρομακτικές διαστάσεις κι' αυτό λόγω των τεραστίων αποθεμάτων που υπήρχαν.

Στην Ιαπωνία μάλιστα η κατάχρησή της, είχε λάβει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας.

Σήμερα η αμφεταμίνη θεωρείται ο κύριος αντικαταστάτης της κοκαϊνης και είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των εξής κυρίως κατηγοριών:

Φοιτητών και υποψηφίων φοιτητών (ιδίως κατά την περίοδο των εξετάσεων).

Δημοσιογράφων (όταν καλύπτουν ένα δύσκολο και επίπονο ρεπορτάζ).

Οδηγών αυτοκινήτων, ιδίως των διεθνών μεταφορών.

Νέων για απλή ευχαρίστηση και σεξουαλική διέγερση.

Αθλητών και αλόγων ιπποδρομιών, το γνωστό ντοπάρισμα.

Η χρήση της αμφεταμίνης αυξάνει την μυϊκή απόδοση και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης.

Η συνήθης εμπορική της μορφή, είναι σε αμπούλες ή δισκία (χάπια).

Ο πλέον επικίνδυνος τρόπος λήψης είναι με ενδοφλέβιες ενέσεις, διότι στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιθανό, εκτός των συνήθων παρενεργειών στον οργανισμό, να προκληθεί και κατάσταση ψύχωσης με τραγικά για τη συνέχεια αποτελέσματα.

Παρενέργειες:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρενέργειες επί των ψυχικών λειτουργιών.

Αυξάνει του διάθεση του ατόμου για ανάληψη πρωτοβουλίας, τονώνει την αυτοπεποίθησή του, προκαλεί ευφορία, ομιλητικότητα, εύκολη συγκέντρωση της προσοχής, αύξηση της ικανότητας για διανοητικό και μυϊκό έργο, περιορίζοντας σημαντικά το αίσθημα της κόπωσης και της πείνας.

Στα περισσότερα άτομα η αμφεταμίνη προκαλεί ισχυρό εθισμό και όταν την παίρνει, είναι υποχρεωμένο να αυξάνει προοδευτικά τη δόση του φαρμάκου, για να προκαλείται έτσι η ζητούμενη διέγερση.

Παρατηρήθηκε όμως ότι μετά από λίγες μέρες χρήσης αμφεταμινών, το άτομο καταρρέει (αυτόματη πτώση της ενεργητικότητας), οπότε αναγκάζεται να λαμβάνει δόσεις συνεχώς αυξανόμενες.

Δεν είναι σπάνιο και το φαινόμενο λήψης αμφεταμινών από κακοποιούς, για να αποκτήσουν το απαιτούμενο για την τέλεση ενός εγκλήματος θάρρος και αυτoπεποίθηση.

Οι μεγαλύτερες δόσεις προκαλούν σοβαρές παρενέργειες όπως παραλήρημα, αυξημένη νευρικότητα, τρόμο των χεριών, μυδρίαση, εφίδρωση, οπτικοακουστικές ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, μανιακές καταστάσεις καταδίωξης και τέλος σχιζοφρένεια.

Η κατάχρηση από τους οδηγούς αυτοκινήτων, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων διότι μετά την πάροδο της διεγερτικής επίδρασης του φαρμάκου, έρχεται αμέσως ο ύπνος.

Σχέσεις αμφεταμινών & χαλαρωτικών:

Η χρήση αμφεταμίνης από άτομα που ασχολούνται με πνευματικές εργασίες, δημιουργεί την ανάγκη παράλληλης χρήσης χαλαρωτικών του ΚΝΣ ιδίως βαρβιτουρικών, διότι όταν το άτομο παίρνει αμφεταμίνες, από τις οποίες προκαλείται διέγερση του οργανισμού, λαμβάνει παράλληλα και χαλαρωτικά (κυρίως βαρβιτουρικά) για να υποβοηθηθεί.

Την επομένη όμως λόγω της επίδρασης του χαλαρωτικού στο ΚΝΣ, λαμβάνει και πάλι αμφεταμίνες για να προκληθεί η απαιτούμενη όρεξη για την εργασία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας εξάρτησης και από τα δύο φάρμακα, η οποία παριστάνεται σχηματικά με κυκλική μορφή.

Τα περισσότερα άτομα που λαμβάνουν αμφεταμίνες, είναι άτομα που στερούνται προσωπικότητας (κομπλεξικά), άτολμα και με χαρακτηριστική την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Στο εμπόριο οι αμφεταμίνες κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης, δισκίων ή και σε υγρή κατάσταση.

Τρόποι χρήσης:

Ο συνήθης τρόπος λήψης αυτών γίνεται από το στόμα, είναι όμως δυνατό να γίνει και με ενδοφλέβιες ενέσεις.

Συνεχίζεται… Επόμενο θέμα: L.S.D. ή L.S.D. 25

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη , όγδοη , ένατη , δέκατη , ενδέκατη , δωδέκατη , δεκ/τριτη , 14 , 15 , 16 17 , 18)