Ασχημα τα μαντάτα για το κλίμα του πλανήτη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι, εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών, οι μισές χώρες του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κοινωνικής αστάθειας και βίας, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, της μείωσης των αποθεμάτων νερού και της ενίσχυσης του φαινομένου της ερημοποίησης.

Ήδη 37 χώρες τελούν υπό καθεστώς κρίσεως, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 κάνει λόγο για περισσότερα από 3.000.000.000 ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη που θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με σοβαρή έλλειψη νερού.

Εδώ αξίζει να σημειωθούν και τα συμπεράσματα μελέτης για την επίδραση των κλιματικών αλλαγών από 69 ευρωπαϊκά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, στα οποία αναφέρεται ότι εντός της επομένης 20ετίας οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα βιώσουν ένα πολύ θερμότερο κλίμα, σε σχέση με αυτό που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοί τους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η μελέτη προβλέπει αύξηση έως και 4 εβδομάδες για τις ημέρες με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών στο χρονικό διάστημα από το 2030 έως το 2060. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης για ψύξη έως και 5 εβδομάδες ετησίως. Απότοκος αυτής της αύξησης στη θερμοκρασία θα είναι και ο φόβος εκδήλωσης πυρκαγιών ίσως και για 6 επιπλέον εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού θα αυξηθούν οι περίοδοι ξηρασίας και θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις, από 7 έως και 14 ημέρες κατ’ έτος.