Γενικευμένη οικονομική κρίση απελεί τις διεθνείς αγορές

Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά, η διεθνής κοινότητα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει μια γενικευμένη οικονομική κρίση, με χαρακτηριστικά μάλιστα πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που γνώρισαν οι αναπτυγμένες οικονομίες στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Οι πρωτόγνωρα υψηλές του πετρελαίου (πάνω από τα 142 δολ. το βαρέλι) είναι μια παράμετρος. Δεν είναι όμως μόνον αυτή. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ δείχνει να έχει ρίζες και στον ευρωπαϊκό χώρο, να μην περιορίζεται μόνο στα δάνεια για αγορά κατοικίας και να απασχολεί πλέον σοβαρά πολλά από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.
Ήδη η αναζήτηση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά δείχνει να προβληματίζει πολλές τράπεζες, ενώ τα νέα που έρχονται από χώρες όπως η Ισπανία κάνουν λόγο για εκτόξευση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού των τραπεζών μέχρι και το 11%. Φαίνεται πως όλο και περισσότερα νοικοκυριά και μόνο χαμηλών εισοδημάτων, αδυνατούν να παρακολουθήσουν το ράλι των τιμών και να συνδυάσουν την ποιότητα ζωής στην οποία είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες και ανελαστικές δαπάνης της καθημερινής διαβίωσης. Με δεδομένο λοιπόν τον υπέρογκο δανεισμό αυτών των νοικοκυριών σε στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, πληθωρισμός και οικονομική κρίση φέρνουν όλο και περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με τις τράπεζες και τις τράπεζες με το έλλειμμα ρευστότητας.

Κερδοσκοπία επενδυτικών κεφαλαίων οδηγεί στα ρεκόρ το αργό
Επιμένει ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem el-Badri, ότι οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου οφείλονται κυρίως σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και δεν έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην πραγματική αγορά του αργού.
"Το 70% των συμβολαίων αργού στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης είναι στην κατοχή κερδοσκόπων... Κάποιας μορφής ρυθμιστική παρέμβαση είναι αναγκαία", συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στο Διεθνές Πετρελαϊκό Κογκρέσο που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.
"Ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για άλλα εμπορεύματα", τόνισε, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει φυσική έλλειψη στην προσφορά πετρελαίου, ενώ σημείωσε ότι η προσφορά στα υφιστάμενη επίπεδα ξεπερνάει την ζήτηση.