Μαύρα μαντάτα για τους καπνιστές του καφενείου

Το κάνουν πανάκριβο για να … το κόψουμε!
Οδηγία για την τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν και σε αυτήν προβλέπεται η σταδιακή αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού μέχρι το 2014.

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αύξηση των φόρων θα συμβάλλει κατά 10% στην μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού στα κράτη μέλη την επόμενη πενταετία.

Σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αντιστοιχεί στο 57% της τιμής τους, δηλαδή 64 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 63%, δηλαδή 90 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα μέχρι το 2014.

Ειδικά στην χώρα μας, ο φόρος είναι 86,25 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 57,5%. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η μέση αύξηση της τιμής των τσιγάρων στη χώρα μας θα είναι πάνω από 20%!

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. H Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι ο κύριος παγκόσμιος εισαγωγέας ακατέργαστου καπνού, εισάγοντας πάνω από 70% των καπνών που καταναλώνει, έχοντας έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο 1.2 δις ευρώ ετησίως.

Τα προϊόντα καπνού που εισάγονται από τρίτες χώρες όπως τη Βραζιλία, το Μαλάουι, την Αργεντινή, την Ινδονησία, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία και την Κίνα, συχνά παράγονται υπό συνθήκες μειωμένων ελέγχων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καπνού έχει σημειώσει την περίοδο 2002-2006 αύξηση της τάξης του 10% περίπου. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στην κατανάλωση των τσιγάρων…