Φάκελος Ναρωτικά ( Μέρος 16)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΚΩΔΕΪΝΗ – ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ

(μέρος 2ο - τελευταίο)

Συμπτώματα αποστέρησης:

Τα πρώτα συμπτώματα γενικά της αποστέρησης είναι ανησυχία, τρόμος, ανορεξία, αϋπνία συνοδευόμενη από σπασμούς ή παραλήρημα.

Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα γίνονται πλέον έντονα, ενώ παρουσιάζονται εμετοί, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (πυρετός), υπόταση και τρόμος.

Οι σπασμοί μοιάζουν με αυτούς της επιληψίας1 και αποτελούν σημάδι προθανάτιας κατάστασης.

Τύποι βαρβιτουρικών:

Πευτοβαρβιταλλικό νάτριο.

Αμμοβαρβιτουρικό κάλιο.

Σεκοβαρβιταλλικό νάτριο.

Επειδή τα βαρβιτουρικά προκαλούν ένα είδος μέθης, τα προτιμούν οι οδηγοί, διότι σε περίπτωση ελέγχου τους από την αστυνομία, είναι αδύνατο να υπάρξει ένδειξη οινοπνεύματος.

Η ακριβής εκτίμηση κατάχρησης των βαρβιτουρικών είναι πολύ δύσκολη απ' ότι για τα άλλα ναρκωτικά επειδή μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιούνται στην ιατρική για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, εδώ και 60 χρόνια περίπου, αλλά και επειδή σε πολλές χώρες δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά εύκολη η προμήθειά της. Υπολογίζεται ότι, ένα ποσοστό περίπου 10% από τις ιατρικές συνταγές αναφέρονται σε βαρβιτουρικά.

Συνήθης χρήση βαρβιτουρικών γίνεται με τις εξής μορφές:

Βαρβιτουρικά + ηρωίνη. (Το γνωστό κυνήγι του δράκου).

Βαρβιτουρικά + αλκοόλ.

Βαρβιτουρικά + διεγερτικά.

Αυτός είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος μεταξύ των νέων.

Από την κατάσταση αυτή δημιουργείται στη συνέχεια ο γνωστός πλέον κύκλος:

(βαρβιτουρικά – διεγερτικά – βαρβιτουρικά).

Ναρκοανάλυση:

Ο γνωστός ορός της αλήθειας.

Πρόκειται για διερεύνηση του υποσυνειδήτου με χρήση ναρκωτικής ένεσης, η οποία προκαλεί μείωση του ελέγχου της συνείδησης στο άτομο.

Η τεχνική της ναρκοανάλυσης όπως περιγράφεται από τον Horsley το έτος 1936, συνίσταται στην εισαγωγή στον οργανισμό με αργή ενδοφλέβια ένεση ενός ναρκωτικού, το οποίο εξουδετερώνεται γρήγορα (κυρίως βαρβιτουρικό παράγωγο).

Η χορήγηση του ναρκωτικού αυτού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Με απ' ευθείας χορήγηση όλης της δόσης, για να προκληθεί θόλωση του μυαλού, επιβράδυνση των ψυχικών λειτουργιών και υπνηλία.

Με συγκράτηση της βελόνας μέσα στη φλέβα, και σταδιακή χορήγηση νέας ποσότητας βαρβιτουρικών κάθε φορά που το άτομο αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο της συνείδησής του.

Ιατρική χρήση:

Είναι πολύ μεγάλη η διαγνωστική αξία για τη νευρολογία και την ψυχιατρική, επειδή κυρίως προκαλεί απελευθέρωση ορισμένων συναισθηματικών τάσεων και απωθημένων.


Αστυνομική χρήση:

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή διεθνώς σαν ο "ορός της αλήθειας".

Μεγάλη χρήση αυτής έκανε η Gestapo κατά τη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να αποσπάσει ομολογίες από κρατούμενους αιχμαλώτους ή άλλα ύποπτα άτομα.

Η αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού αμφισβητήθηκε έντονα από τους επιστήμονες γιατί:

Το άτομο, όπως έχει αποδειχθεί από κλινικές παρατηρήσεις, μπορεί να διατηρήσει κάποιο βαθμό αυτοελέγχου και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει ή να δώσει παραπλανητικά στοιχεία.

Όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση υποβολής, μπορεί να δώσει απαντήσεις που του έχουν υπαγορεύσει οι ανακριτές του.

Σήμερα βέβαια μία τέτοια ανακριτική μέθοδος είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και επισύρει βαρύτατες ποινικές κυρώσεις για τον ανακρίνοντα σε όλο σχεδόν τον κόσμο.



1. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση που χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις σπασμών με πλήρη απώλεια και συσκότιση της συνείδησης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το άτομο καταλαμβάνεται σε όλο του το σώμα από δυνατό σπασμό και πέφτει "κεραυνόπληκτο". Το πρόσωπό του μελανιάζει λόγω διακοπής της αναπνοής που προκαλείται από τη σπασμωδική σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Τα μάτια γυρίζουν προς το μέτωπο ή είναι σφιχτά κλεισμένα, οι κόρες δεν αντιδρούν στο φως, από το στόμα βγαίνει αφρός χρωματισμένος με αίμα από το δάγκωμα της γλώσσας και πολλές φορές παρατηρείται απώλεια ούρων και κοπράνων. Οι σπασμωδικές αυτές κρίσεις μπορεί να είναι μικρής διάρκειας (1/2 λεπτό) ή και μεγαλύτερες (1-1/2 λεπτό). Με το πέρας της κρίσης όλες οι οργανικές λειτουργίες αποκαθίστανται.

Συνεχίζεται… Επόμενα θέματα:

α. Χημικά – πτητικά προϊόντα.

β. Gatt ή Cat.

γ. Φύλλα κόκας.

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη , όγδοη , ένατη , δέκατη , ενδέκατη , δωδέκατη , δεκ/τριτη , 14 , 15)