Βγαίνει στην αγορά το ελληνικό εμβόλιο για τον καρκίνο

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού που παρασκεύασε η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου μαζί με τους συναδέλφους της σύντομα θα κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά. Αυτό αποκάλυψε η ομογενής ερευνήτρια στην «Espresso της Κυριακής», η οποία πάντως δεν θέλησε να μας δώσει άλλες λεπτομέρειες επ’ αυτού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κάνω ανακοινώσεις και δεν είναι σωστό. Μια αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτό το εμβόλιο. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου».

Η κ. Αποστολοπούλου επισημαίνει ότι το εμβόλιό της είναι το πρώτο του είδους του που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως και θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. «Κι άλλοι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το δικό μας εμβόλιο θα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο, γιατί εμείς είμαστε δεκαπέντε χρόνια μπροστά» λέει η Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία δεν έχει καμιά αμφιβολία για την επιτυχία του.

«Ολες οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φτάνει στο 100%. Βέβαια, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, αλλά, πάντως, εντυπωσιακά υψηλά» τονίζει η ομογενής ερευνήτρια και προσθέτει: «Κάναμε επί πολλά χρόνια κλινικές δοκιμές, οι οποίες είχαν στόχο να διερευνήσουν αν το εμβόλιο έχει παρενέργειες και να καθορίσουν τη δοσολογία χορήγησής του. Ενα μεγάλο ποσοστό των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο αντέδρασε παράγοντας φονικά λεμφοκύτταρα που επιτίθενται εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην τρίτη φάση, η οποία περιελάμβανε την προληπτική χορήγηση του εμβολίου σε ασθενείς προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταστάσεις. Σε αυτήν τη φάση το εμβόλιο χορηγείται στους μισούς ασθενείς, ενώ οι άλλοι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο χωρίς δρααστική ουσίαΕ δώ τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά».

Ολα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Breast Cancer Research»