Νερό στην Κύπρο στέλνει η ΕΥΔΑΠ

Δεν τίθεται θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα καθώς υπάρχει επάρκεια νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ο οποίος όμως ζήτησε από τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπεριορισμού της κατανάλωσης αφού όπως σημείωσε οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε συνάντηση που είχε με τον κύπριο υπουργό Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Μίχαλο Χαραλαμπίδη υπέγραψαν σύμβαση για τη μεταφορά πόσιμου νερού στην Κύπρο.

Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στην Κύπρο με πλοία. Το νερό θα διατεθεί από την ΕΥΔΑΠ στην τιμή των 0,6 ευρώ το κυβικό. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναθέσει με έξοδά της το έργο σε εταιρεία η οποία διαθέτει έξι τάνκερ, στα οποία το νερό θα μεταφέρεται μέσω αγωγού των ΕΛΠΕ.

Η μεταφορά πάντως της ποσότητας αυτής δεν πρόκειται να λύσει το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει η Κύπρος καθώς θα διαθέσιμα αποθέματα του νησιού είναι μόλις 17 εκατ. κυβικά νερού όταν για την κάλυψη των αναγκών υπολογίζεται ότι χρειάζονται 70 εκατ. κυβικά νερού έως το τέλος του έτους.