Ενώ στο ΠαΣοΚ σφάζονται για το Δημοψήφισμα , στην Ιρλανδία ψηφίζουν

Την μεγαλύτερη πρόκληση βιώνει σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με το δημοψήφισμα των Ιρλανδών για την επικύρωση ή μη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβόνας. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που διεξάγει δημοψήφισμα. Τυπικά το 1% του πληθυσμού των «27» - που αποτελεί – έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη Συνθήκη.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). Το πρωί η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα ήταν σχετικά χαμηλή αλλά αναμένονταν να αυξηθεί προς το βράδυ. Η καταμέτρηση θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής (13/6) και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Δεν προβλέπονται exit polls.

Παρά την έντονη αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στο στρατόπεδο του «όχι» και του «ναι», η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγινε σε ήρεμο κλίμα.

Το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι αμφίρροπο. Παράλληλα, πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο της Συνθήκης. Στην περίπτωση που απορριφθεί, Ιρλανδοί πολιτικοί διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Από το 1972 οπότε και εντάχτηκε στην τότε ΕΟΚ έχει διεξάγει, μαζί με το τελευταίο, επτά δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.