Ρεκόρ δεκαετίας σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο

Μια ανάσα από το 5% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάιο, στο 4,9% -από 4,4% τον Απρίλιο- το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μάλιστα, αδυνατεί να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, με δεδομένη την αναταραχή στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η εκτίναξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται κυρίως στην "τρελή" κούρσα του πετρελαίου και στην "έκρηξη" των τιμών των τροφίμων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, το σπορέλαιο, το βούτυρο, τα ζυμαρικά και το αλεύρι, ενώ στις υπηρεσίες τα σκήπτρα έχει η κρατική ακρίβεια, με τις αστικές συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα δημοτικά τέλη.

Ιστορικό ρεκόρ όμως καταγράφει και η τιμή των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης άγγιξε το 1,25 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 0,81% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε 14 νομούς της χώρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το 1,30 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων, το κόστος διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τα 3.035 ευρώ το μήνα από 2.885 ευρώ πέρυσι. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, καταναλωτικές ενώσεις, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και οι δήμοι Αθήνας και Πειραιά αποφάσισαν συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας στις 19 Ιουνίου, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης να ελέγξει την άνοδο των τιμών.