«Τρικυμία» στην ΕΕ με την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς

"Χαστούκι" στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έδωσε ο ιρλανδικός λαός στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΕΕ των «27» επί της Συνθήκης που ήλθε σε αντικατάσταση του «νεκρού» Ευρωσυντάγματος. Βυθισμένη ξανά σε πολιτική κρίση η Ένωση. Εν αναμονή κοινής δήλωσης Σαρκοζί-Μέρκελ...

Η επίσημη παραδοχή του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας ήλθε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχερν. «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το 'όχι'. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε» δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι».

Εν αναμονή αντίδρασης Σαρκοζί-Μέρκελ

Με ενδιαφέρον αναμένεται κατ' επέκταση η έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ, και ακολούθως η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Θα περιμένω το οριστικό αποτέλεσμα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος ενώ οι πρώτες τάσεις έδειχναν απόρριψη. «Εξάλλου συμφωνήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πως θα έχουμε μια κοινή αντίδραση. Τότε θα πούμε τι σκεφτόμαστε γι' αυτό» δήλωσε ο Σαρκοζί δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επισημαίνεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.