Υποχρεωτικό ενεργειόσημο για όλα τα σπίτια

Γράφει ο ΣΗΚΑΤ
Ολοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, εφόσον σκοπεύουν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους, καθώς και όσοι χτίζουν νέα οικοδομή, θα πρέπει σύντομα να διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και την εμπειρία από την Ευρώπη, το κόστος του πιστοποιητικού θα κυμαίνεται από 300 έως 1.500 ευρώ (η τιμή στη χώρα μας θα καθοριστεί, πάντως, με υπουργική απόφαση) και θα δείχνει στον υποψήφιο χρήστη του κτιρίου το κόστος θέρμανσης / ψύξης που θα πληρώνει με τους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό, η κατάταξη του κτιρίου σε χαμηλή ή υψηλή ενεργειακή κλάση θα επηρεάσει έμμεσα την κτηματαγορά: τα κτίρια που επιφυλάσσουν μεγάλες δαπάνες θέρμανσης ή ψύξης για τους ενοίκους θα έχουν μικρότερη μισθωτική ή αγοραία αξία σε σχέση με εκείνα που έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσης και αυτό -θεωρητικά τουλάχιστον- θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να γίνουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης επεκτάθηκε σε όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας στο νομοσχέδιο για τη «Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων». Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιόριζε την υποχρέωση κατοχής πιστοποιητικού στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα εμβαδού άνω των 1.000 τετραγωνικών, ενώ τώρα το όριο πέφτει στα 50 τ.μ., σε ευθυγράμμιση με την κοινοτική Οδηγία 2002/91 που προβλέπει τις σχετικές ρυθμίσεις. Στην πιστή μεταφορά των διατάξεων της Οδηγίας «βάρυνε» πάντως και το γεγονός ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή η προθεσμία για την ψήφιση του νόμου περί εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια έληξε το 2006.
Για τις πολυκατοικίες το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό για όλα τα διαμερίσματα, εφόσον έχουν κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης, και το κόστος της έκδοσης θα επιμερίζεται αναλογικά σε όλους τους συνιδιοκτήτες.
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα ισχύει για δέκα χρόνια, ενώ οι κυρώσεις (πρόστιμα) για όσους δεν το διαθέτουν θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι: ....................Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο