Είναι οι ιδιώτες πιο έντιμοι από το κράτος;;;;;

Γράφει ο ''PASOK poisonous''

Yφυπουργός της κυβέρνησης διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι επιτέλους θα φύγει ο ΟΤΕ από το κράτος που είναι διεφθαρμένο και θα περάσει στους έντιμους ιδιώτες.
ΠΡΟΣΠΕΡΝΩΝΤΑΣ το προφανές που του αντέτειναν οι συνομιλητές του- ότι με το ίδιο επιχείρημα θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε και τις πολεοδομίες- η έκρηξη του υφυπουργού στηρίζεται σε μια καθόλου αυταπόδεικτη αλήθεια. Ότι δηλαδή πράγματι οι ιδιώτες είναι περισσότερο έντιμοι.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα διεθνώς όλα τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων ετών είναι στον ιδιωτικό τομέα- από τη Ζίμενς και την Ένρον, όπου κάποιες χιλιάδες έχασαν τις συντάξεις τους, ώς την ίδια την Ντόιτσε Τέλεκομ που βρίσκεται στα δικαστήρια κατηγορούμενη ότι έριξε τους μικροεπενδυτές της.
ΕΞΙΣΟΥ προβληματικό είναι και το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι οι ιδιώτες είναι καλύτεροι μάνατζερ. Πέρα και πάλι από το προφανές- η Ντόιτσε Τέλεκομ ελέγχεται από το γερμανικό Δημόσιο- συχνά οι ιδιώτες είναι κάκιστοι μάνατζερ. Γι΄ αυτό και είναι πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που κλείνουν από αυτές που επιβιώνουν.
ΑΥΤΟ που στ΄ αλήθεια συμβαίνει είναι ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού είναι πολύ πιο αποδοτικές από τα κρατικά μονοπώλια. Οι κρατικές επιχειρήσεις όμως που λειτουργούν με όρους ανταγωνισμού μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικές.
ΤΟ παράδειγμα της CosmΟΤΕ αυτό ακριβώς μαρτυρά, καθώς μετά τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σημίτη λειτουργούσε με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ακόμα και για την επιλογή του μάνατζερ. Και φυσικά δημιούργησε τεράστιες υπεραξίες για το Δημόσιο και τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.
ΜΕΝΕΙ ένα τελευταίο επιχείρημα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει λογικό. Ο ΟΤΕ είναι πολύ μικρός για να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.
Δίνοντας το μάνατζμεντ σε μια εταιρεία που έχει δέκα φορές τον τζίρο του διασφαλίζει την επιβίωσή του.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ υπάρχουν αντεπιχειρήματα. Ο γιγαντισμός για παράδειγμα συχνά είναι μειονέκτημα και ο ΟΤΕ είχε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα του επέτρεπαν ασφαλώς μία πιο ισότιμη συμμαχία με τους Γερμανούς.
ΕΝΑ ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ότι ο μικρός ΟΤΕ, υπό την κηδεμονία των Γερμανών, ακόμα και αν καλοπεράσει δεν πρόκειται ποτέ να μεγαλώσει!


''PASOK poisonous''